Mélyen belenéztek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben lévő fehérjéknek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben található fehérjéknek a Kaliforniai Egyetem kutatóinak felfedezése szerint, amely olcsó, mikrobák elleni szerek kifejlesztéséhez vezethet.

2012.09.25 11:14MTI

A berkeley-i intézmény munkatársai szerint a szemben jelenlévő keratin nevű fehérje kisebb szegmensei kulcsszerepet játszanak a kórokozók távoltartásában.

Vizsgálataikban a keratindarabkák szintetikus változatát is tesztelték számos kórokozóval szemben. Kiderült, hogy ezek a mesterségesen létrehozott molekulák hatékonyak olyan baktériumokkal szemben, mint a torokfertőzést okozó Streptococcus pyogenes, a hasmenést kiváltó Escherichia coli, a tüdőt megfertőző Pseudomonas aeruginosa vagy a Staphylococcus aureus baktérium.

A szakemberek úgy vélik, hogy a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett eredményeik hatékony új fegyvert adhatnak a kórokozók elleni küzdelemhez. Ezeket a keratindarabkákat viszonylag könnyű előállítani, ezért olcsón gyártható gyógyszer válhat belőlük - idézte a kutatókat a Science Daily című ismeretterjesztő portál.

A kutatást a Bill és Melinda Gates Alapítvány, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.