Szoros összefüggés van közöttük

Jól tükrözik a szemben lévő erek a szív- és érrendszer állapotát

A szemben lévő erek vizsgálata sok fontos információt ad a szív- és az érrendszer állapotáról.

2012.09.22 14:51MTI

Görög kutatók igazolták, hogy ez az érzékeny módszer még a korábbinál is több adatot nyújthat a kezelőorvosoknak. Az Európai Szívgyógyászok Társaságának müncheni kongresszusán hangzott el Vasziliki Katszi és munkacsoportjának három, egymáshoz kapcsolódó előadása, melyek a magas vérnyomás különböző stádiumaiban szenvedő betegek szemészeti vizsgálatának eredményét ismertették. Az első tanulmány 229 kezdődő magas vérnyomású beteg adatait mutatta be. 

Ezek átlagosan 62 éves emberek voltak, de korábban még semmiféle gyógyszeres kezelést nem kaptak. A szakorvosok megvizsgálták a szemfenék ereinek állapotát és ezeket az eredményeket összehasonlították a szív ultrahangtechnikával végzett méréseivel. A szem ereinek állapota szoros összefüggést mutatott a szívizomzat teljesítményének romlásával és a vérnyomás alakulásával is. Hasonló mértékben volt párhuzamos változás a két szívkamra közötti válaszfal megvastagodása, a bal szívpitvar kitágulása és a szem ereinek károsodása között. 

A második megfigyelés 268 újonnan kiszűrt, magas vérnyomású beteg tanulmányozásán alapult. A laboratóriumi mérések igazolták, hogy egyikük sem volt cukorbeteg, és szívbetegség kimutatható formájában sem szenvedtek. A látóhártya ereinek kóros változása és a vérnyomás emelkedése itt is párhuzamosan alakult. 

A harmadik vizsgálatban 202 szintén szűrővizsgálatok során talált magas vérnyomású, korosodó beteg vett részt. Itt a szem ereinek kóros elváltozását a világszerte mind gyakoribb anyagcsere tünetcsoport jellegzetességeivel hasonlították össze. 

Ennek a tünetcsoportnak része a magas vérnyomás, a kezdődő cukorbetegség, a kóros vérzsírszint és az elhízás. A tüzetes szemészeti vizsgálat az anyagcsere tünetcsoportot jellemző eltérésekkel is jellegzetes párhuzamosságot mutatott. A kutatók hangsúlyozták, hogy a szemészeti vizsgálat önmagában is jelezheti a szív- és érbetegségek fokozott kockázatát, esetleg már elinduló folyamatát, amit részletes, további vizsgálatokkal korán tisztázni lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.