Rosszul ízlelnek a túlsúlyosak

A nyelvünk miatt zabálunk

Egy friss tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek ízlelőbimbói kevésbé érzékenyek, mint a normál testtömegű társaiké.

2012.09.21 18:09ma.hu
freedigitalphotos.net

A szerzők szerint, mivel lecsökkent a képességük, hogy felismerjék az ötféle alap ízt (édes, sós, keserű, savanyú, umami), sokkal nagyobb mennyiséget kell enniük egy ételből, hogy ugyanazt az ízélményt elérjék.

A kísérlet 94 normál testsúlyú és 99 túlsúlyos, 6-18 év közötti gyerek részvételével zajlott, akik mind egészségesek voltak és nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami hatással lenne a szaglásra és ízlelésre. Minden gyerek nyelvére 22 „íz-szalagot” helyzetek, az öt alap ízt négy különböző erősségben, valamint két íztelen mintát. Az idősebb gyerekek és a lányok jobb eredménnyel választották ki a megfelelő ízeket. 

Általánosan elmondható, hogy a gyerekek az édeset és a sósat tudták megkülönböztetni a legkönnyebben, míg a sós és a savanyú/umami közötti különbséget a legnehezebben.  A túlsúlyos gyerekek jelentősen nehezebben tudták felismerni az ízeket a 2-19-ig terjedő skálán átlagosan 12,6 pontot értek el, míg a normál testalkatú gyerekek több mint 14-et.

Ugyan mindkét csoport felismerte az ízek intenzitása közötti különbséget, a túlsúlyosak sokkal alacsonyabbra értékelték a négyféle erősséget. Minél idősebbek voltak a normál súlyú gyerekek, annál pontosabban ismerték fel az ízeket, míg a kövér gyerekeknél ez nem volt jellemző.

Az még nem tiszta, miért változó az emberek ízérzékelése, de valószínűleg a gének, a hormonok és az akkulturáció (a szocializáció egyik változata) is szerepet játszhat benne, mint ahogy a különböző, kora gyermekkorban megtapasztalt ízek is. Mindenesetre az biztos, hogy a jobb ízlelőbimbókkal rendelkezők kevesebbet esznek, így egészségesebbek maradhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.