Csukjuk be az ablakot a hőségben!

Így csináljunk hűs otthont a kánikulában!

Nagyon szükségünk van ezekben a napokban néhány jó tippre, hogy el bírjuk viselni a hőséget! Hogyan teremtsünk hűs környezetet természetesen?

2016.06.24 19:07ma.hu

A nyári hőség mindenkit megvisel, és ha az utcán nem is tudunk előle menekülni - de hideg ásványvizet mindig tartsunk magunknál, és öltözzünk szellős ruhákba!-, legalább az otthonunkban teremtsünk elviselhetőbb körülményeket. Vagyis, hűtsük le okosan!

Nem kell hozzá feltétlenül légkondicionáló. Ráadásul egészségesebb és természetes módszer, ha a légkondit hanyagoljuk. Mit tehetünk helyette?

A kulcsszó: megelőzés!

Ne utólag gondolkodjunk, hogyan szoríthatnánk ki lakásunkból a meleget, hanem előzzük meg, hogy bejöjjön. Nem rossz gondolat például ellenőrizni, jól zárnak-e az ajtók, ablakok, nem engedik-e be szükségtelenül a meleget akkor is, ha csukva vannak. A nyílásokat tömjük be valamilyen anyaggal, textillel.

Kezdjük a napot azzal, hogy miután felébredtünk, kitárjuk az ablakokat: ilyenkor még friss, hűvösebb az idő, jó a levegő. Szellőztessük át jól otthonunkat, kereszthuzatot is nyithatunk. Majd ha már jön a meleg, csukjuk be az ablakokat és konzerváljuk a hűs levegőt!

Ha van zsalu, redőny, reluxa az ablakon, nyert ügyünk van. Amint közelednek a napsugarak, húzzuk le a redőnyt és tartsuk is úgy, amíg odatűz a nap. Ha nincs redőny, kerüljön az ablakokra sötétítő függöny.

Valamilyen kezdetleges is megteszi, ha épp nincs időnk/pénzünk/lehetőségünk sötétítőt varratni, vagy vásárolni. A betűző napfényt könnyen kiszoríthatjuk így. Nem muszáj nagyon sötét árnyalatúnak, sötétkéknek vagy hasonlónak lennie, a halványabb is jól mutat, de védelmet nyújt.

Szereltethetünk az ablakok fölé kihúzható védőernyőket, napellenzőket is, amilyenek a boltok bejáratai előtt, a kávézók teraszán vannak például. Felfogják a napsugarakat és megakadályozzák, hogy sok jusson belőlük a helyiségekbe. Használjunk álló ventillátort, vagy akár több kisebb méretűt a helyiségekben. Szereltessünk fel a plafonra is egyet.

Sok hőt felfog, ha kertes ház esetében vannak kúszónövények a falon, takarják a ház egy részét a tövébe ültetett növények, magasabb fák. Otthonunk köré ültessünk gyorsan növő fákat, hogy mielőbb hűsítő árnyékot nyújtsanak!

Kerüljük a hőt a lakásban!


Ha kívülről nem jön be hő, ne csináljunk! Minél kevesebb ideig használjuk a tűzhelyet, a villanyt, a vasalót, és így tovább. Valamennyi igencsak okádja a hőt, és jóformán rosszul leszünk a közelükben.

Cseréljük energiatakarékosra az izzókat, és lehetőség szerint ne tartsuk bekapcsolva a háztartási gépeket, ha nem muszáj.

Az ablakokat este érdemes újra kinyitni, amikor már hűl az idő és ismét a friss levegőt tudjuk beengedni a lakásba!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.