Mindenbe bele lehet halni

Életmentő tanácsok apáknak - apák napján

Apák napján a legelső, ami eszünkbe juthat a számtalan dolog közül, hogy a jó apa sokáig apa. Mindazonáltal, a férfiak korán halnak, lássuk, mivel előzhetjük meg a bajt!

2012.06.17 09:20ma.hu

Az apák napja egy 20. század eleji világi ünnepnap, mely során az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődökre emlékeznek nagy szeretettel. Vannak, akik május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának, de mint minden viccnek, ennek is a fele igaz. A férfiak ugyanis átlagosan rövidebb ideig élnek, mint a nők, és leginkább szívbaj, rák, stroke és az AIDS viszi el őket a statisztikák alapján. Az alkoholizmus pedig ezekhez nagyban hozzájárul.

Hozzávetőlegesen, a férfiak jóval kevesebbet látogatják az orvosi rendelőket. „Szimplán félnek attól, amit az orvos mondhat” – magyarázta Dr. Aaron Michelfelder, a Loyola University Health System családorvosa. „De ha homokba dugjuk a fejünket, attól még nincs megoldva semmi. Az olyan betegségek, mint a cukorbaj, magas vérnyomás, magas koleszterin és a különböző daganatok, korai felismerése ugyanis a legtöbb esetben sikeres kezelést eredményez.”

A jó orvos éppen ezért arra ösztönzi betegeit, hogy rendszeresen vegyenek részt különböző szűrvizsgálatokon. Amikre igazán érdemes odafigyelni:

Testtömeg index (BMI, Body Mass Index): a magasság és a testtömeg alapján méri a testzsír mennyiségét. Eszerint a 18,5-es eredmény soványságot jelöl, a normális tartomány 18,5-től 24,9-ig terjed, 25 felett már túlsúlyról, 30 feletti eredmény esetén pedig elhízásról beszélünk.

Bélrendszeri daganatok: már 50 éves kor alatt nem árt túlesni egy szűrésen. A leggyakrabban a vastagbéltükrözés a nyerő, noha kellemetlen vizsgálat (korántsem fájdalmas!) kimutathatja a polipokat és a daganatot megelőző állapotokat. Ha jó eredményt ad, általában 10 évig nyugodtak lehetünk. További jó vizsgálat lehet a székletet tartalmazó vér kimutatása, vagy ötévente a szigmoidoszkópia, amely nyomán „csak” a végbél magasabb szakaszát vizsgálják át.

Szív- és érrendszeri vizsgálat: a szívroham megelőzésére számtalan lehetőség áll a rendelkezésre, érdemes rendszeresen ellenőriztetni az állapotot.

Fogászat: évente legalább egyszer érdemes ellátogatni a fogorvoshoz, a rossz fogak ugyani a test más részeire is hatással vannak. Például, nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

Cukorbaj: Amennyiben volt a családban cukorbeteg, túlsúlyos vagy diabéteszre utaló jeleket vélt felfedezni, egy gyors vérteszttel azonnal megtudható az eredmény. A teszt a glükóz-szintet méri. Az a jó, ha 100 milligrammnál kevesebb van egy deciliterben, 101-től 125-ig már cukorbetegséget megelőző állapotban van, 125 feletti érték esetén pedig cukorbajról van szó.

Hallás: amennyiben a férfi, vagy társa (a férfivel kapcsolatos) hallási problémákra panaszkodik, vagy a munkavégzés általában zajos környezetben történik, érdemes a fülészetre is benézni.

Magas vérnyomás: minden 18 vagy annál idősebb férfi esetében érdemes évenként ellenőriztetni a vérnyomást.

Koleszterin: a magas rizikófaktorú, 20 és 35 év közötti férfiak rendszeresen ellenőriztessék a szintjüket. Ha megfelelő, elég ötévente, ha határon van, érdemes gyakrabban ránézetni a koleszterinre.

Prosztata: igen, borzalmas, de a prosztatarák még durvább! Egyelőre pusztán rendszeres szűrésről van szó, ami körülbelül 15 másodpercig tart, daganat esetén azonban szinte állandóan nyúlkál valaki odalent…

Hasi verőértágulat: az aneurizmák keletkezésének oka a verőerek falának elvékonyodása, mely így már nem tud ellenállni belső nyomásnak, és lufiszerűen felduzzad. Ha a főütőér fala megreped, a vérzés szinte azonnali halálhoz vezet. Mindazonáltal, ha idejében felfedezik, egyszerű műtéttel orvosolható. 65 és 75 éves kor között rendszeresen kellene ellenőriztetni!

Ezeken felül érdemes ellenőrizni, hogy nem szenved-e a szeretett férj vagy apa depresszióban, dohány- vagy alkoholfüggőségben, rá kell bírni, hogy rendszeresen mozogjon, és tartózkodjék a kockázatos nemi kicsapongásoktól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.