Állást foglalt egy kanadai tartományi bíróság

Az eutanázia tiltása jogokat sért?

Az orvosi segítséggel történő eutanázia mellett foglalt állást a kanadai Brit Columbia tartomány legfelsőbb bírósága.

2012.06.16 09:27MTI

A vancouveri bíróság helyi idő szerint pénteken hozott határozatában alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely tiltja az orvosi segítséggel történő eutanáziát.

Az eutanázia - azaz a halálba segítés - illegálisnak számít Kanadában. Ez egyaránt vonatkozik az orvosi támogatással, valamint a családtag vagy ismerős segítségével történő eutanáziára. Az elmúlt időszakban azonban elsősorban Québec tartományban több kezdeményezés történt az önkéntes eutanázia bizonyos formáinak törvényessé tételére.

Brit Columbia tartomány legfelsőbb bíróságának elnöke a határozatot ismertetve alkotmányellenesnek minősítette az érvényben lévő törvényt. A határozatot azonban egy évre felfüggesztette, indoklása szerint azért, hogy a kanadai szövetségi parlament időt kapjon az érvényben lévő rendelkezések módosítására.

Lynn Smith bíró ugyanakkor bejelentette: az egyéves felfüggesztés nem vonatkozik Gloria Taylor esetére. Gloria Taylor a súlyos bénulásos laterális szklerózissal járó, úgynevezett Lou Gehring-betegségben szenved, amely rohamosan rosszabbodik, és visszafordíthatatlan. Taylor hosszabb ideje orvosi segítséggel történő, önkéntes eutanáziára törekszik, ezt azonban a hatóságok megtagadták. A bíró most úgy foglalt állást, hogy az érvényben lévő kanadai alkotmányos rendelkezés sérti Gloria Taylor jogát szabadságára, illetve személyes biztonságára. Smith annak a nézetnek adott hangot, hogy a törvény megkülönböztető jellegű azokkal szemben, akik súlyos betegségben szenvednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.