Figyelmeztetnek a rossz minőségű szemüvegekre

Úthenger tiporja a szemüvegeket - ilyen káros az UV!

Orvosok úthengerrel zúzzák be a rossz minőségű szemüvegeket azon a vasárnapi budapesti felvonuláson, amelyen a káros UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztetnek.

2012.06.09 11:50MTI

A szervezők arra kérik a fővárosi lakosokat, hogy a rossz minőségű, nem ellenőrzött helyen vásárolt gyógy- és napszemüvegeiket vigyék el a rendezvényre és azt dobják az úthenger elé.

A felvonulás vasárnap 12 órakor indul a Deák térről az Andrássy úton az Operaházig. A demonstráció szervezői ezzel az akcióval arra szeretnék az utazási szezon kezdete előtt felhívni a figyelmet, hogy az ultraviola-sugárzás különösen veszélyes lehet a strandon, a vízparton.

Ennek oka, hogy a víz felszíne és a homok is visszaveri a napsugarakat, a visszatükröződő nap pedig megtöbbszörözi az UV-sugárzást.

Becslések szerint évente 15 millió ember veszíti el a szeme világát szürkehályog kialakulás miatt, melyet bizonyítottan az UV-sugárzás okoz.

Kutatások szerint az emberek csupán 7 százaléka van tisztában azzal, hogy az UV-sugárzás a szemben is visszafordíthatatlan kárt okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.