Vigyázzunk, milyen anyagokat keverünk!

Így csap le ránk a mérgezés a fürdőszobában

Könnyű azt gondolni, hogy ha minden óvintézkedést megtettünk, körültekintően járunk el a hétköznapokban, a mérgezés ki van zárva. Sajnos nem így van.

2012.06.09 08:52ma.hu

A mérgezés bárkivel megtörténhet. Az emberek többsége azt gondolja, vele és a szeretteivel nem fordulhat elő, különösen, hogy jól vigyáz, és elzár minden veszélyesnek számító terméket a gyermekek elől, a tisztítószereket, vegyszereket csak az használja, aki tudja, hogyan kell.

Egy amerikai nő, Josephine Darwin esete azonban bizonyítja, hogy olykor a legelőrelátóbb óvintézkedések is kudarcot vallanak. Ő is úgy gondolta, biztonságban van, amíg saját fürdőszobájában el nem ájult.

Az asszony a fürdőt takarította tisztítószerrel, ám mivel úgy ítélte meg, hogy nem ért el tökéletes eredményt, egy másik típusból is ráfújt a csempékre. A legközelebbi, amire emlékszik, hogy magához tér a fürdőszoba padlóján.

A problémát az okozta, hogy a helyiségben kloramin gáz képződött a második vegyszer levegőbe permetezése után.

Josephine Darwin telefonon orvosi segítséget kért, a kifejezetten mérgezéssel foglalkozó szakemberek pedig azt tanácsolták neki, azonnal menjen friss levegőre. Amint jobban lett, besietett a házba, hogy minden ablakot kinyisson és kiszellőztesse a gázt. Ezután is beszélt az orvossal, aki többször is felhívta, hogy ellenőrizze, jól van-e.

Az asszony bőrén kiütések is keletkeztek a gáz hatására, nagyjából egy nappal ájulása után. Az eset bizonyítja, hogy a mérgezés valóban bárkivel megtörténhet, ezért nagyon fontos tudni, hogy a házban igen sok dolog okozhat problémát.

A történetben szereplő asszony unokahúga például egy eper illatú, folyadék állagú potpourrira hitte azt, hogy innivaló - pedig a termék magasra volt helyezve a polcon. A gyermekek még annyira sem tudják megítélni, miből lehet baj, amihez hozzányúlnak, megszagolják, megízlelik.

Jó tanács, hogy érdemes minden háztartásban használatos vegyszer, tisztítószer, illatosító használati utasítását elolvasni, hogy megelőzzük az olyan durva keveréseket, mint ami a fürdőszoba-takarítás során bekövetkezett.

Bizonyos anyagok kombinálása veszélyes lehet. Ajánlatos tudni, mi van a termékekben, és mit nem szabad együtt használni. Vannak dolgok, amelyek keverve bizony mérgezőek ránk nézve.

Amit még lehet ajánlani, használjuk tisztításra természetes anyagokat, így az ecetet, citromot, szódabikarbónát - ezekkel is gyönyörű tiszta felületek érhetőek el, és nem számítanak vegyszernek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.