A kismamának máshogy érdemes táplálkoznia

Mit együnk, hogy könnyebben teherbe essünk?

Egy nőnek a tervezett fogantatás előtt és a várandósság alatt is törekednie kell a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre, mellyel már a teherbeesés is megkönnyíthető.

2012.06.08 14:22oxygenmedical

A megfelelő, egészséges táplálkozás nem csak a teherbeesés valószínűségét növelheti meg, de siker esetén a kismama sokat tehet a saját és gyermeke egészségéért.

A táplálkozás gátolhatja és segítheti a fogamzást

A gyermekre vágyakozó pároknak érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk arra, mi kerül a tányérjukra. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, nehezítheti a fogamzást akár a túlzott tejfogyasztás is - mondta el Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon.

Mindez azért van, mert a tejben lévő kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk.

Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár. Az energia-egyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ez valahonnan el kell venni.

Ha tehát nem sikerül teherbe esni, minden nagy energia-elvonással járó tevékenységgel érdemes felhagyni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztással is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.

Ezen kívül érdemes még figyelni a glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést.

Bár a glutamát (E620-628 közt) a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelék-mirigy.

Ráadásul bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek. Ajánlatosabb tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és kevés ételízesítőt használni.

Mivel a mesterséges édesítőszerek is igénybe veszik a májat, ezeket is érdemes elhagyni. A tervezett fogamzás előtt szintén törekedni kell a testsúly rendezésére, hiszen a túl alacsony testsúly, és az elhízás is okozhat hormoneltolódást.

Étkezési útmutató kismamáknak

- A várandósság alatt átlagosan napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek a bevitelét azonban sok esetben megakadályozza a terhesség első hónapjaiban jelentkező émelygés, hányinger, esetleg hányás. Ez vagy a nők hízástól való félelme gyakran akadálya a rendszeres táplálkozásnak. Holott a cél mindenképpen a változatos táplálkozás, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz - mondta el dr. Demjén László.

Az étkezések nagyobb részében megjelenhetnek a gabonák, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is - ha nincs laktóz-intolerancia. Az élelmiszerekből ajánlatos az alacsony zsír- és cukortartalmúakat választani - tette hozzá a szakorvos.

A várandósoknak különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon a napi étrendjük.

A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő- illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat.

A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. Megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben.

Ugyanakkor a kismamáknak az A-vitamin bevitelt mindenképpen táplálékkal kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben májkárosító lehet. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott.)

Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejtek, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez. Természetes forrásai a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a paradicsom, a cékla, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a fokhagyma, a halolaj, a hering, a makréla és a máj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.