Jóga a rehabilitációban

Visszakapható a rugalmasság jógával szélütés után?

Speciális jógagyakorlatok segíthetnek a szélütésen átesett betegek rehabilitációjában - hangozott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának San Francisco-i kongresszusán.

2012.06.06 16:55MTI

Az Egyesült Államokban ötmillióan szorulnak agyi érkatasztrófa utáni rehabilitációra. Arlene Schmid és munkatársai a betegek egyénien változó mértékben károsodott mozgásának javításával foglalkoznak különleges jógaprogram segítségével.

A nyolchetes mozgásgyakorlatot olyan páciensekkel végeztették el, akik már a hagyományos rehabilitáción átestek, de remélték, hogy állapotuk tovább javulhat.

A szélütés utáni állapotban sokan nemcsak a lakáson belüli közlekedésben szorultak segítségre, hanem a mindennapi élet legegyszerűbb feladataihoz is mások támogatására volt szükségük.

A munkacsoport egyik tanulmányában azzal foglalkozott, hogy a betegek mozgásának rugalmassága, testi ereje és kitartása milyen mértékben javul, ha nyolc héten keresztül együttműködnek a jógagyakorlatokat kidolgozó és vezető szakemberekkel.

Azt tapasztalták, hogy mindezek a testi jellemzők jelentősen javultak a program végére. A második téma a korábban megbénult, keveset és nehezen mozgó betegek járáskészségének fejlesztése volt.

A szívgyógyászatból ismert "hatperces járógyakorlatot" használták a betegek mozgáskészségének mérésére. Ennek során a beteg saját ütemében gyalogol, közben pedig azt mérik, hogy hány métert tud megtenni.

A kezelés végén a gyakorlat ismétlése jól mutatja, hogy mennyit növekedett a teljesítőképesség. A betegek egyensúlyérzéke javult, hosszabb lépésekkel mentek a jógaprogram végén.

Az is kiderült, hogy ezt az ütemet viszont nem tudták hat percen át tartani. A kutatók továbbfejlesztik a jógagyakorlatot és rehabilitációs intézetekben készülnek alkalmazni a technikát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.