Nem hatékonyak az általános rovarölők ellenük?

Rossz hír: a poloska nem mondja be az unalmast!

Rossz hír a poloskákkal "megáldott" emberek számára: egy új kutatás szerint az irtó szerek nem hatékonyak a vérszívó kártevők ellen.

2012.06.05 08:15ma.hu

Sajnálatos hír azoknak, akik poloskákkal küzdenek otthonukban: a poloska elleni "bombák" nem igazán hatásosak.

Ez az új tanulmány az első bizonyíték arra, hogy a rovarölő termékek, melyeket évtizedeken át használtak az emberek a háztartásban felbukkanó különféle rovarok ellen, nem ajánlottak poloskákkal szemben.

Az amerikai, Ohiói állami egyetem kutatói három féle terméket teszteltek ötféle poloska-populáción és azt állapították meg, hogy azoknak igen kevés hatása volt a rovarokra, vagy pedig egyáltalán nem használtak ellenük.

Susan Jones, a tanulmány társszerzője elmondta, régóta megvolt a gyanú - a visszajelzések alapján -, hogy a rovarok ellen ajánlott termékek nem hatásosak poloskák esetében. Sőt, a kialakult helyzetet csak rosszabbá tehetik, de publikált adatok eddig nem voltak arra nézve, hogy ez valóban így van.

A legtöbb poloska védett területekre bújik, például matracok alá, lemezek alá, repedésekbe, hasadékokba, mélyen a szőnyegekbe. Emiatt nagyon valószínűtlen, hogy a rovarirtók által képzett "köd" eléri őket.

"Még ha el is éri, sok poloska-populációnak fokozott mértékű az ellenállása a rovarölő szerekkel szemben - mondta a szakember. -  Mindenesetre az eredmény az, hogy a legtöbbjük életben marad. Ha az átlagos rovarölőkkel próbálkozunk, csak a pénzünket vesztegetjük, és halasztgatjuk a valóban hatékony megoldást."

"A poloskák a legnehezebben kiirtható városi kártevők. Többnyire csak szakember szabadíthat meg tőlük eredményesen. A nem hatékony termékek hátránya még, hogy a későbbiekben ellenállást válthat ki a rovarokban"
- tette hozzá Susan Jones.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.