A cukorbetegeknél fontos a testmozgás

A felnőtt cukorbetegek több mint fele ízületi gyulladással is küzd

Egy amerikai tanulmány szerint a felnőtt cukorbetegek több mint ötven százalékát ízületi gyulladás is kínozza.

2008.05.14 08:45medipress.hu

A legtöbb táplálkozási tanácsadó az elsők között említi a cukorbeteg páciensekkel kapcsolatban a testmozgás fontosságát. A mostani kutatás eredményei szerint azonban ez sokszor szinte lehetetlen a cukorbajosokat sújtó ízületi gyulladások miatt. A kutatás során közel 800.000 cukorbeteg amerikait kérdeztek meg általános állapotukról és a betegséggel való küzdelmükről. 

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által végzett kutatás szerint jelenleg közel 46 millió amerikai szenved ízületi gyulladásoktól, és 20.6 millió cukorbajtól. A CDC adatai szerint a felnőtt cukorbetegek 52 százalékának vannak gondjai az ízületeivel is. "Az ízületi gyulladás előfordulása cukorbetegek közt riasztóan magas - nyilatkozta Dr. John Kippel, az Arthritis Alapítvány elnöke - Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek több mint fele szinte bizonyos, hogy nem végez rendszeres testmozgást, pedig ez nagyon fontos lenne a cukorbaj kezelésének szempontjából." 

A kutatók szerint fontos, hogy ezek a betegek megértsék, a testmozgás mind a két betegség esetében jótékony hatású lehet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.