Nem megfelelően használják a fogamzásgátlókat

A terhesség ellen védekező nők fele teherbe esik

A teherbeesés ellen elvileg védekező amerikai nők fele mégis állapotos lesz, mert rosszul, vagy egyáltalán nem használja választott fogamzásgátló eszközét - jelentették be amerikai kutatók kedden.

2008.05.13 19:58MTI

A New York-i Guttmacher Intézet tanulmánya szerint a helytelen fogamzásgátlással évente 28 millió nő kockázatja a nem kívánt terhességet. Négy nő közül egy nagy valószínűséggel állapotos marad a fogamzásátlók nem megfelelő használata miatt - áll Jennifer Frost kutatásvezető közleményében. 

Az esetek egy része abból ered, hogy sokaknak nincs egészségbiztosítása, nem engedhetik meg maguknak az olyan korszerű fogamzásgátlási módszert, mint a hormontabletta, amelyet csak orvos írhat fel. A kutatás során nőket és családtervezési tanácsadókat kérdeztek ki országszerte. 

Egyebek közt azt találták, hogy azoknak a nőknek a fele, akik helytelenül használták a fogamzásgátlókat, a megelőző hónapban valamely nagyobb életeseményt élt át, például egy kapcsolatuk felbomlását, költözést, állásváltoztatást, vagy személyes krízist. Sokan elégedetlenek is azzal a védekezési móddal, melyet éppen alkalmaznak. Az egészségügyi statisztikákat kezelő országos központ az elmúlt hónapban jelentette, hogy 2004-ben 6,4 millió terhesség volt az Egyesült Államokban, ez hat százalékkal alacsonyabb, mint 1990-ben volt. 

Az érintett nők 45 százaléka nem élt házasságban, 1,22 millió abortuszt hajtottak végre és 1,06 terhesség ért véget vetéléssel vagy koraszüléssel. A szakemberek szerint az orvosok azzal segíthetnek a legtöbbet, ha támogatják a nőket a számukra leginkább megfelelő fogamzásgátlási módszer kiválasztásában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.