Károsak lehetnek a gyomorra...

A zöldség véd, a szájöblítő gyomorfekélyt okoz?

A gyümölcsökben és zöldségekben található nitrátok megvédik a gyomrot a károsodásoktól: a nitrátok nitritekké alakulnak át a szájüregben található baktériumok révén, majd a gyomorban biológiailag aktív salétromsavvá alakulnak át - Az antibakteriális szájöblítők ellenben károsak lehetnek a gyomorra.

2008.05.11 10:45medipress.hu

A gyümölcsökben és zöldségekben található nitrátok megvédik a gyomrot a károsodásoktól. A nitrátok nitritekké alakulnak át a szájüregben található baktériumok révén, majd a gyomorban biológiailag aktív salétromsavvá alakulnak át.

Joel Petersson
svéd kutató fedezte fel a folyamatot, amely egyben azt is jelenti, hogy az antibakteriális szájöblítők károsak lehetnek a gyomorra. "Az élelmiszerek nitráttartalmát régóta tévesen a megnövekedett rákkockázattal kötötték össze."- magyarázta Petersson (Uppsala Egyetem, Orvosi Sejtbiológiai Intézet).

A nitrátokban gazdag zöldségek - mint a spenót, saláta, retek és a cékla - valójában pozitív hatást gyakorolnak a gyomorra a nyálkahártya saját védőmechanizmusainak aktiválása révén, így csökkentve például a gyomorfekély kockázatát. A szervezetben a vér szállítja a nitrátokat a nyálmirigyekbe, ahol felhalmozódnak.

Nitrátokban gazdag étel fogyasztása után a nyálban nagy mennyiségű nitrát lesz, amelyet a baktériumok részlegesen nitritekké alakítanak át. A nitritek lenyelésekor érintkeznek a gyomorsavval és biológiailag aktív salétromsavvá alakulnak át. Ennek köszönhetően alakul ki magas salétromsavszint a gyomorban zöldségek fogyasztása után.

Régóta ismert, hogy a salétromsavat a szervezet számos enzime készít. Ám az a tény, hogy a salétromsav a gyomorban is képződhet nitritekből a nyál hatására, enzimek segítsége nélkül, egy viszonylag új felfedezés. További kutatások tárgya, hogyan hat a magas salétromsavszint a gyomorra.

Petersson elmélete szerint a gyomorban képződő salétromsav stimulálja a nyálkahártya védőmechanizmusait - mivel a gyomornak állandóan védenie kell magát, nehogy a gyomortartalommal együtt megemésztődjön. Két ilyen fontos védekező mechanizmusa a gyomornak, hogy folyamatosan megújul a nyálkahártya felszíni nyálka, és állandó véráramlás van a nyálkahártya ereiben.

A salétromsav kitágítja ezeket az ereket, így nő a véráramlás és szabályozódik a fontos nyálka eliminációja, amelyek egy sokkal ellenállóbb nyálkahártyát biztosítanak.

Állati modellek felhasználásával Petersson és munkatársai bemutatták, hogy az élelmiszerek nitráttartalma megvéd a gyomorfekélytől, valamint a kisebb károsodásoktól, amelyek gyakran fordulnak elő a gyomor-bélrendszerben a gyulladásgátló gyógyszerek elfogyasztásakor.

"Ezeket a szereket gyakran szedjük a fájdalom és a gyulladások csillapítására. Nagyszámú mellékhatást okozhatnak, például vérzést és fekélyt az emésztőrendszerben. Egy nitrátokban gazdag étrend segítségével az ilyen károsodások elkerülhetők."- magyarázta Petersson.

Patkányokban megvizsgálták a szájüreg baktériumainak fontos nitrát-átalakító hatását a gyomor nyálkahártyára. Egyes patkányoknak nitrát-dús táplálékot adtak, másoknak emellett antibakteriális szájsprayt is. Miután gyulladásgátló szereket adagoltak nekik, csak azokban alakult ki nyálkahártya károsodás, amelyek a szájsprayt kapták.

Ezekben a patkányokban a nitrátoknak nem volt védő hatásuk a nyálkahártyára nézve, mert a szájspray elpusztította a fontos baktériumakt, amelyek normál esetben átalakítják a nitrátokat nitritté.

"Ez bebizonyítja, milyen fontos a szájüregi baktériumflóra. Fontos problémává vált, mivel egyre terjedőben van a szájöblítő folyadékok használata. Ha ezek a szájöblítők eltüntetik a baktériumokat a szájüregből, akkor lecsökken a salétromsav védő szintje és a gyomor normál működése zavart szenved." Petersson kihangsúlyozza a gyümölcsök és zöldségek fontosságát is az étrendben.

"Ha követnénk a Svéd Élelmiszerhivatal ajánlását, hogy fejenként 500g gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk naponta, az jót tenne a gyomrunknak."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.