Nagy mértékben jellemző rájuk a szorongás

Észre sem vesszük, hogy az arthritis-es depressziós is?

A depresszió és a szorongás gyakran jár együtt az arthritisszel. A betegségek főként 45 év felettieket érintenek - állapította meg egy új tanulmány.

2012.05.02 08:15ma.hu

A depresszió és a szorongás érinti az amerikaiak egy harmadát, akik arthritis-ben is szenvednek és 45 év felettiek - közölte egy új tanulmány.

A kutatók szerint, bár az arthritis a szorongással küzdőknél kétszer olyan gyakori, mint a depressziósoknál, az orvosoknak fokozottan oda kell figyelniük ezeknél a pácienseknél a depresszióra is.

A tanulmány közel 1800 arthritis-es illetve egyéb reumatikus problémával küzdő embert vizsgált. A résztvevők közül 31 százaléka szorongásról, 18 százalék pedig depresszióról számolt be.

A páciensek egyharmadát legalább az egyik probléma érintette, 84 százaléka azoknak pedig, aki depressziós volt, szorongással is küzdött.

Ugyanakkor csupán a felük vett igénybe mentális kezelést előző évben - derítette ki a tanulmány, melyet az Arthritis Care & Research közölt.

Széleskörben elterjedt mivolta és a hatékony kezelések miatt javasolt lenne, hogy minden arthritis-es beteget szűrjenek a szorongás és a depresszió szempontjából is - mondta el Dr. Louise Murphy tanulmányvezető.

Hozzátette: számos arthritis-ben szenvedő beteg nem kér segítséget, az egészségügyben dolgozók esetében pedig hiányzik a beavatkozás lehetősége, amely javítaná az arthritis-esek életminőségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.