Meglepő hír diabetesben szenvedőknek

Cukorbetegek is fogyaszthatnak cukrot?

Az utóbbi évtizedek ajánlásával ellentétben a német népegészségügyi intézet tanácsa szerint speciális diabetikus ételek helyett a cukorbetegek rendszeresen fogyaszthatnak cukrot.

2008.05.09 18:37medipress.hu

Újabb kutatások szerint cukorbetegek táplálkozásában a cukor mellőzése helyett sokkal fontosabb a zöldségek és gyümölcsök révén történő megfelelő vitamin és rostbevitel. A cukorbetegségnek (diabetes) két nagyobb csoportját különböztetjük meg, az 1-es és a 2-es típust, mindkét formájában igen jellegzetes a magas cukor érték a vérben és a vizeletben.

A német Kockázatfelmérő Szövetségi Intézet (BfR) orvosai szerint amennyiben a cukorbetegek a mindennapi étkezésben teljesen mellőzik a cukrot és azt fruktózra vagy egyéb más szénhidrátra cserélik, ártalmas is lehet a szervezetük számára. Egyre több amerikai tanulmány igazolja az elhízás és – például az üdítőitalok révén történő - fokozott fruktóz bevitel közti összefüggést. Dr Ingrid van Heerden, dél-afrikai származású dietetikus szerint - az amerikai és a dél-afrikai diabetes társaság véleményével egyetértésben - kis mennyiségű cukor hozzáadása a diétás étrendhez nem ártalmas cukorbetegekre nézve.

Akkor valójában a diétás étrend nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket?

A BfR szerint nem határozható meg egyértelűen a “diabetikus étrend”, hiszen az ilyen jellegű diéták nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, viszont más, a diétából kimaradó ételek hasznosak lehetnének a szervezet számára. Van Heerden is egyetért azzal a megállapítással, hogy több diabetikus ételnek magas az energia illetve zsírtartalma. A közlemény szerint ugyan kétségtelen, hogy valamennyi cukorbetegnek diétás étkezésre kell áttérni, és amennyiben szükséges a testsúlyt is csökkenteni célszerű, ugyanakkor a diétának megfelelően kevés cukrot is fogyaszthatnak.

“Ha a gabonapehellyel egy kevés cukrot is fogyasztasz, az megfelelhet az egész napi szénhidrát bevitelnek” – nyilatkozta Dr. Van Heerden a health24.com internetes oldalnak. Andreas Hensel, a BfR elnöke javaslatot tett arra, hogy az Európai Unióban valamennyi ételen legyen feltüntetve annak cukor, zsír, rost és só tartalma, hogy a cukorbetegek ezen értékeket figyelembe véve állíthassák össze diétás étrendjüket. Ugyanakkor a BfR további javaslatokkal is szolgált a cukorbetegek számára: kerülni kell a zsíros húsok és sajtok, a chips, a csokoládé, krémes sütemények fogyasztását és helyette alacsony zsírtartalmú tejtermékeket érdemes fogyasztani.

A cukorbetegségnek mind a két, fent említett típusának kialakulása egy bizonyos hormon, az inzulin termelésének illetve hatékonyásának csökkenésére vezethető vissza, mely a fehérjék, a zsír és a szénhidrátok anyagcseréjében is prblémát okoz. A terápiának a diéta mellet így egyik legfontosabb célja a megfelelő vérzsír-szint, vérnyomás és testsúly helyreállítása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.