Először ismerkedni tanuljunk meg újra

3 évnél előbb nincs esély? - Randi válás után

Aki évekig él párkapcsolatban, bizony jóformán elfelejti, milyen új emberekkel ismerkedni, randevúzni. A válás már csak azért is érvágás lehet, mert lehetetlennek érezzük, hogy ismét randizni menjünk. De van megoldás.

2012.04.23 10:15ma.hu

Az elvált ember gyakran keserű - ami nem meglepő. Egyénfüggő, hogy ki érzi előbb úgy, talpra tud állni és új életet kezdeni, és ki ássa bele magát csak még jobban a bánatba.

Természetes, hogy a válás utáni hónapok nem a legjobbak az ember életében. De ha nem akarunk egyedül megöregedni - és ez még ötvenévesen is nagy butaság lenne -, el kell képzelnünk, hogy új lehetőségek is várnak ránk, csak nyitnunk kell az emberek felé.

Az sem gond, ha először csak új ismeretségeket, barátokat szerzünk, később majd jönnek más lehetőségek is.

A pszichológusok szerint nagyjából 3 évig tart egy válás utáni teljes felépülés. Ha 10 évig voltunk házasok, körülbelül ennek az időnek a fele, amíg teljesen elengedhetjük a volt párunkat. Miért? A pár szétválásával gyakran jár együtt a család, a vagyon szétválasztása is. Az érzelmekről nem is szólva.

Persze nem kell várnunk éveket, hogy elkezdjünk másokkal randizni - de ne hasonlítgassuk össze a randipartnereinket a volt kedvessel (ennek megvan a veszélye). Sokan mennek bele túl gyorsan egy másik kapcsolatba, aztán abban az emberben is a régit keresik - csak máshogy néz ki...

Az online ismerkedés jót tehet


Kezdetben nem kell túl sokat várni, ha randizni megyünk - csak tanuljunk meg újra randizni és tanuljunk meg nem kötődni valakihez. Hasonlóságra alapuló barátságokat érdemesebb építeni nem sokkal a válás után. Talán mindketten elváltunk és szeretünk futni - máris szereztünk egy hasonló embert, akivel jó együtt lenni.

Gondoljunk úgy a válásra, mint egy megoldott üzleti kapcsolatra. Cégek és emberek válnak el egymástól nap mint nap. Fogjuk fel úgy: a dolgok nem működtek, de törődöm még a másikkal, és sok jó dolog is volt ebben a kapcsolatban. Ez a hozzáállás segít felülemelkedni a haragon és a keserűségen.

Hogy hogyan tekint majd múltunkra a következő kedvesünk, az sokban függ attól, hogy mi hogyan adjuk azt elő.

A harag éppoly erős kötelék, mint a szerelem. Tehát ha haragszunk még a párunkra, azzal magunkat akadályozzuk a továbblépésben.

A nők sok esetben könnyebben tudnak túllépni egy kapcsolaton, mert egymás mellé állítják, mely dolgok voltak jók benne és melyek rosszak. Ez egy jó módszer: írjuk le, mit szerettünk egykori párkapcsolatunkban (párunkban) és mit nem. Ami pozitív volt, azt a legközelebbi kapcsolatban is kereshetjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.