Csalás áldozata lehet, aki idealizál?

Dupla trauma érheti az online randizókat

Az online társkeresők csalásainak áldozatai kétszeres traumát élhetnek át egy közelmúltban végzett tanulmány szerint.

2012.04.20 14:25ma.hu

Azok az emberek, akik online keresnek társat, sok esetben eleve kétkedőek, de nem látván más lehetőséget, bejelentkeznek ezekre a weboldalakra.

A csalások már csak ezért is különösen fájnak - a csalók nemcsak a pénzt szedik ki a zsebükből, hanem félre is vezetik őket, úgy téve, mintha jelentőségteljes kapcsolatot alakítottak volna ki velük. Az áldozatok tehát nemcsak pénzüket vesztik el, hanem az érzést is, hogy kialakulóban volt valami fontos.

A brit kutatók minitanulmánya 11 férfit és 4 nőt kérdezett meg érzéseiről - mindannyian az online társkeresők csalásainak áldozatai voltak. A kérdőívben, melyet ki kellett tölteniük, arra kérték őket, írják le, miért érzik magukat áldozatnak és hogyan érintette őket mentálisan az átverés.

Az eredmények azt mutatták, alapvető marketing technikákat használtak a reménykedő társkeresők átverésére, növelve a valódi érzéseiket, majd becsapva azokat, akik fogékonyak a csalásra - mondta el a Leicesteri egyetem professzora, Monica Whitty.

"Ennek a viszonylag új típusú bűncselekménynek számos áldozata van - több, mint ahány esetre fény derül - tette hozzá Whitty professzor. - Az éberséget csökkenti, hogy egy újfajta csalási technikáról van szó - sokszor ki sem derül, az áldozatok nem számolnak be róla. Pedig sokkal komolyabb következményei lehetnek, mint elsőre gondolnánk."

"Aggodalomra nemcsak az ad okot, hogy lényegében kicsalják az emberek pénzét, hanem a pszichológiai hatás, amit okoznak - a trauma, amit az áldozatoknak okoznak, nagyobb, mint más, mivel duplán kétségeket ébreszt bennük és veszteséget okoz, nemcsak a pénzt, hanem a romantikus kapcsolat reményét is elveszi tőlük" - mondta el Monica Whitty.

A tanulmány szerint egyébként leginkább azok esnek áldozatul ezeknek a csalásoknak, akik idealizálják potenciális partnereiket és túlságosan hisznek a romantikában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.