Zavarhatja a gyermek alvását az édesanyja

Mit ront el babájánál a depressziós anya?

A depressziós édesanyák olyan módon viselkedhetnek, hogy az megzavarja a csecsemőik alvását - derítette ki egy tanulmány.

2012.04.18 14:25ma.hu

Kihat a baba alvására a depressziós anya viselkedése - állapította meg egy új tanulmány. A Pennsylvaniai állami egyetem kutatói 45 anyát és csecsemőiket vették alapul a vizsgálathoz, a gyermek 1 hónapostól 2 éves koráig.

A cél az volt, hogy megtudják, mennyire hatnak a babákra, illetve alvásminőségükre a depresszió tünetei.

Nagyobb mennyiségű alvászavar volt megfigyelhető azoknál a babáknál, akiknek az édesanyjánál jelentősebbek voltak a depresszió tünetei, sőt, sokat aggódott a gyermek alvása során.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, vajon a depressziós tünetek okoztak-e olyan viselkedést, amely hatással lehetett a gyermekek alvására - vagy éppenséggel a baba éjszakánkénti felébredése vezetett ahhoz, hogy az anya depressziós legyen, talán az alváshiánynak köszönhetően.

A kutatók szerint a depresszióhoz köthető viselkedés befolyásolja a csecsemők alvását. Ugyanis - például - a több depresszióval küzdő anya gyakrabban aggódik és veszi fel a babát, amikor az alszik.

Az anya, aki depressziós, jobban érzi magát, ha az éjszaka folyamán többször odamegy a gyermekhez. Azok a nők ugyanakkor, akik extrém módon aggodalmaskodóak, a baba minden moccanására és hangjára felkelnek, gyakran a saját ágyukba viszik a csecsemőt, hogy kényelmesebben érezze magát és minden kéznél legyen neki, ha éhes, ha szomjas.

A felfedezés segít abban, hogy jobban megértsük, milyen dolgok befolyásolják a babákat, akik depressziós anyjuk közelében alszanak - mondta el a tanulmány vezetője, Douglas Teti. Hozzátette: a korai gyermekkorban elviselt alvásproblémák negatív hatással vannak a fejlődésre, beleértve az érzelmi-, viselkedési- és a tudományos fejlődést is.

A tanulmányt a Child Development szaklap közölte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.