Igen jók, de nehezebben elérhetők ezek a tojások

A 6 legjobb tojás, amit mégsem eszünk

Valami különlegesre vágyunk húsvétkor? Valami másra? Kipróbálhatunk egészen másmilyen tojást is, mint amit megszoktunk. A legjobbak között van a struccé is, mégsem esszük.

2012.04.08 08:55ma.hu

Tojás alatt általában a tyúktojást értjük, azt fogyasztjuk leginkább. Érdekes lehetőségek is vannak azonban a megszokott tojáson kívül: nem csirkéé, de madaraké, és az ízük igazán remek - a felnőtteknek.

Mutatós dekorációt is lehet készíteni belőlük. Íme 6 féle tojás, ami kicsit más, de ha reggelire valami különlegességre vágyunk, érdemes őket megkóstolni...

- Kacsatojás: fehérjében, kalciumban, vasban, káliumban gazdag és minden ásványi anyag megvan benne, ami a tyúktojásban. Ez az első alternatíva, amit helyette kipróbálhatunk.

Ízre hasonlít a tyúktojáshoz, ugyanolyan méretű is. Könnyen a receptjeink részévé tehetjük. Ugyanakkor a héja vastagabb, tehát még festésre is kiváló, és játszani is lehet ezekkel a tojásokkal.

- Fürjtojás: Amerikában a fürjtojás igazi ínyencségnek számít, recept magazinokban sokat is szerepel. Vietnámban viszont a legolcsóbb tojás, amit venni lehet, a tyúktojásnál is kevesebbért lehet kapni.

Ugyanúgy főzni, sütni lehet, mint a normál tojást, és mivel igen kicsik, előételekhez, étvágygerjesztőkhöz ideális összetevők. A héjuk nem egyformán barnás-fehér, ezért dekorációnak is kiválóak. Festeni sem kell.

- Libatojás: három nagy tyúktojással egyenértékű egy libatojás. A héja igen vastag. Ideális a festéshez például, kevésbé törik. Ha dekorálni szeretnénk, elég egy apró lyukat ejteni a tojás két végén, és kiengedni a belsejét - amelyből pedig rántottát készíthetünk.

- Strucctojás:
ez a tojás olyan nagy méretű, hogy 10 ember jóllakik belőle. Már a föníciaiak is fogyasztották. Nagyjából annyit ér egy strucctojás, mint ha két tucat csirketojást ennénk meg. Ha keményre szeretnénk főzni, az másfél óráig fog tartani. Dekorálni is lehet a strucctojást. Hátránya, hogy nem egyszerű hozzájutni.

- Emu tojás: ugyancsak nagyméretű, de "csak" 8 tyúktojással egyenlő. Népszerű a művészvilágban, ezért hozzájutni is könnyebb. Dekorációs célokra előbb lehet találni, mint ha meg szeretnénk enni. Mivel több rétege van, a zöldtől a kéken át a fehérig, igazán alkalmas arra, hogy mintákat karcoljunk bele.

- Pulyka tojás: a pulyka tojást nemigen értékesítik, mert a belőlük kikelő madár húsa értékesebb. A pulyka tojás másfélszer nagyobb a tyúktojásnál és az íze krémesebb annál. Tehát ha főzni-sütni akarjuk, kevesebb is elegendő belőle.

A pulyka tojás kissé más színű és apró foltos, ezért önmagában is mutatós, ha dekorációként használjuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.