Rákot okoz a radioaktív urán és plutónium

A szív is felmondja a szolgálatot az urántól

Radioaktív uránnal vagy plutóniummal dolgozó orosz vagy angol szakemberekről már korábban is igazolták, hogy gyakrabban kapnak rosszindulatú daganatokat, mint az átlag népesség. Most francia szakemberek azt is kimutatták, hogy ezek az anyagok szívhalált is okozhatnak.

2012.03.29 12:55MTI

Irina Guseva Canu, a francia nukleáris biztonsággal foglalkozó intézet egyik vezetője és munkatársai az urán készítményekkel foglalkozó dolgozók szív-és érrendszeri állapotát tanulmányozták.

Az igen alapos vizsgálat során csaknem 28 évre vonatkozó egészségügyi adatokat gyűjtöttek össze, tanulmányukat az Occupational and Enviromental Medicine szakfolyóirat közölte.

A radioaktív anyagokkal dolgozó munkahelyeken 1960 és 2006 között 2897 ember került kapcsolatba uránnal. Voltak, akik természetes uránnal érintkeztek és voltak, akik lassan oldódó urán készítmények útján foglalkoztak a sugárzó anyaggal.

A munkások többsége csak egyik uránfélével került kapcsolatba, de a csoportnak mintegy negyede a munkahely mindegyik feldolgozási módján dolgozott.

A kutatók a több évtizedes megfigyelés során a halálozási statisztikák adatait is értékelték és arra is figyeltek, hogy hány esetben volt a halál oka szívinfarktus, illetve egyéb érrendszeri esemény, például agyi katasztrófa.

A szív- és érrendszeri halálozás az oldódó urán készítménnyel dolgozó munkások esetén a radioaktív sugárhatást nem szenvedő munkatársakhoz képest megduplázódott.

Azok, akik természetes uránérccel kerültek kapcsolatba, mintegy 70 százalékkal gyakrabban haltak meg szív-és érrendszeri okok következtében, mint az ilyen sugárkárosodástól mentesen dolgozók.

A francia munkacsoport azt is megnézte, hogy a szív-és érkárosodás szempontjából súlyos kockázati tényezőnek számító dohányzásnak, mennyi szerepe volt a tragikus eredményben.

A matematikai értékelés azt igazolta, hogy az urán bármelyik formája növelte a cigarettázók egyébként sem kisfokú halálozását, de az esetszám nem volt elég a határozott statisztikai bizonyítékhoz.

A szív- és érrendszeri halálozás fokozódása a radioaktív sugárhatás időtartamával arányosan növekedett, de a kutatók véleménye szerint további vizsgálatokra van szükség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.