Chilivel csökken a koleszterin és a vérnyomás?

A "rúgás" adja a szív egészségét?

Jó hír a fűszerrajongóknak, különösen azoknak, akik szeretik a chilit. Használata jót tesz a szívünknek. A kutatók szerint csökkenti a vérnyomást és a "rossz" koleszterin szintjét.

2012.03.29 18:55ma.hu

Örülhetnek a curry-s ételeket kedvelők. Ha ezzel a finom fűszerrel szórjuk meg ételeinket, sokat teszünk szívünk egészségéért - állítják kutatók. Kiderült, a cayenne borsban, jalapeno paprikában és más chili paprikákban levő összetevők csökkentik a magas vérnyomást és a "rossz" koleszterin szintjét is (LDL).

A chili-féléknek nagy szerepe van a szívproblémák megelőzésében, amely az egyik vezető halálok a világon. A Hong Kongi egyetem kutatói az ezen fűszerekben levő kapszaicin-összetevőkre koncentráltak. Ez a chili azon része, amely azt a bizonyos "rúgást" adja.

Dr. Zhen-Yu Chen, a tanulmány vezetője elmondta: tanulmányuk megerősítette abbéli tudásukat, hogy a chili összetevői javítják a szív egészségét.

"Mostmár világosabb és tisztább a kép a génekre és egyéb mechanizmusokra gyakorolt hatásukról, melyek befolyásolják a koleszterint és a vérerek egészségét."


A tanulmány keretén belül a kutatók hörcsögöket osztottak két csoportra. Étrendjük koleszterinben gazdag volt, mielőtt az egyik csoportnak különböző mennyiségeket adtak kapszaicinből. A kontrollcsoport nem kapott ilyet. A kutatók analizálták a hatásokat.

Kiderült, hogy a fűszerösszetevők levitték a rossz koleszterin szintjét, azzal, hogy csökkentették a koleszterin felhalmozódását a szervezetben, majd növelték a lebontását és kiválasztását. Blokkolták a génnek a működését is, mely az artériákat beszűkíti, akadályozva a megfelelő véráramlást.

Dr. Chen szerint a kapszaicin igen jótékony a szívre és a vérerekre nézve, vagyis fenntartja a szív- és érrendszer egészségét.

"Azt természetesen nem javasoljuk, hogy agyba-főbe együnk chilit. Mindig a mértékletesség javasolt, és mint tudjuk, a helyes étrend a kiegyensúlyozott étrend. Fontos azt is hozzátenni, hogy a chili más kezeléseket nem helyettesít." - tette hozzá a szakember.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.