Kis mennyiségben megakadályozza a szorongást

A "vörös hús átka"? - Nélküle jön a depresszió

Azok a nők, akik étrendjükből teljesen kihagyják a vörös hús fogyasztását, kétszer nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok és szorongók - állítja egy tanulmány.

2012.03.22 14:22ma.hu

Mégsem akkora vétkes a vörös hús? Miközben tanulmányok sokasága állítja, hogy gyakori fogyasztása számos egészségügyi hátránnyal jár, úgy tűnik, a teljes elhagyása sem jó ötlet.

Egy új tanulmány szerint azok a nők, akik kiiktatják étrendjükből a vörös húst, sokkal hajlamosabbak rá, hogy depresszió és szorongás gyötörje őket.

Az ajánlott kis mennyiségnél is kevesebb bárány- és marhahúst fogyasztó hölgyeknél kétszer akkora eséllyel diagnosztizálnak valamilyen mentális problémát, mint azoknál, akik mértékkel, de esznek vörös húst - állapították meg ausztrál kutatók.

Tanulmányuk, melyet több, mint 1000 nő bevonásával végeztek, rámutatott, hogy teljesen csak a csirkehúsban és halban található fehérjére hagyatkozni sem annyira egészséges, mint azt korábban gondolták.

A vörös húsról a kutatók is úgy vélekedtek, hogy az rossz hatással van a mentális egészségre, mivel tanulmányok sora tett olyan felfedezéseket, hogy a vörös hús fogyasztása fizikai egészségügyi kockázattal jár. Ám kiderült, hogy valójában fontos lenne beiktatni az étrendbe - mondta Felice Jacka docens, a Victoriai Deakin egyetem munkatársa.

Az ajánlott mennyiségű vörös húst fogyasztó nőknél ugyanis nem volt tapasztalható, hogy nagyobb mértékben hajlamosak a depresszióra és/vagy szorongásra, mint akik egyáltalán nem ették azt.

"Még akkor is ez az eredmény jött ki, ha a nők teljes étrendjét tanulmányoztuk, azaz alapvetően egészséges étkezést folytattak, végeztek rendszeres testmozgást. Számításba vettük a dohányzást, a testsúlyt, a kort is" -
tette hozzá Felice Jacka.

Meglepő módon a kutatók a fehérje egyéb formái - így a csirke, sertés, hal vagy a növényi alapú proteinek - és a mentális egészség között nem találtak kapcsolatot.

"A vegetarianizmus ugyanakkor nem magyarázat -
mondta Jacka. - A tanulmányban résztvevők közül csak 19 nő volt vegetáriánus, és az eredmény ugyanaz lett akkor is, amikor őket kizárták az elemzésből."

Ugyanakkor érdekes, hogy amikor a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy rendszeresen fogyasszanak vörös húst, szintén a depresszió és szorongás megemelkedett valószínűségét tapasztalták.

Úgy tűnik, 3-4 kisebb (tenyérnyi) adag sovány vörös hús fogyasztása hetente igen fontos a mentális egészség szempontjából. A legjobb egyébként, ha a fűvel táplálkozó állatok húsát fogyasztjuk.

A tanulmányt a Psychotherapy Psychosomatics közölte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.