Az érzelmi zsarolás, fenyegetés nem normális

10 jel, hogy érzelmileg durva kapcsolatban élsz!

Egy normális, egészséges kapcsolatban mindkét fél foglalkozhat a családjával és a barátaival is, ezért ha a partnerünk ezt rossz szemmel nézi, netán nem is engedi, szinte biztos, hogy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban élünk.

2012.03.19 10:15ma.hu

Az emberek többsége számára a párkapcsolat nem egyenlő azzal, hogy a párunkat bezárjuk, és mostmár csak mi létezünk a számára. Vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy ha a kedvesük őket választotta, akkor mostmár ne is foglalkozzon mással.

Ha a partnerünk érzelmi zsarolással próbálkozik távol tartani bennünket másoktól - és más elfoglaltságoktól - az semmiképp sem tekinthető normálisnak.

Sajnos, sok ember van, aki nem érti meg, hogy a párkapcsolaton kívül is van élet. Számára és a párja számára is. Ebbe beletartozik a családja, a barátai, a munkája, a hobbitevékenységei.

Az az egészséges és normális, ha az ember ezektől nem hagyja megfosztani magát. Amennyiben a partnerünk mindezt nem engedi meg, biztosak lehetünk benne, hogy egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban élünk.

Mi jellemző az érzelmi bántalmazással élő partnerekre?

Sok esetben bántó neveket ragasztanak a párjukra. Még ha azt is mondják, csak viccelnek, már ezzel is megsértik. Legtöbbször azzal takargatják saját durvaságukat, hogy a párjukat okolják és túl érzékenynek nevezik. Azt éreztetik a másikkal: a normális az, ahogy ők viselkednek és a párjuknak van valamilyen problémája...

Pedig az áldozat nagyon is tudja, hogy nem ilyen bánásmódot érdemel. Rossz jel, ha a kedvese mindenért őt okolja, hibáztatja. Ráadásul minden hisztit és támadó magatartást azzal magyaráz, hogy ő hozta ki belőle ezt a viselkedést.

Nem egy normális kapcsolatról árulkodik, ha a partnerünk sosem vállal felelősséget semmiért és mindig hárít, mintha ő semmiről sem tehetne.

Sokan isznak és drogoznak is

Nem minden érzelmi zsaroló, érzelmi bántalmazó iszik túl sokat vagy használ kábítószert, de sokan közülük igen. A függőség pedig még durvább, kiszámíthatatlanabb magatartáshoz vezethet. Amennyiben félelmet érzünk a párunk közelében, nagyon rossz úton járunk...

Az érzelmileg bántalmazók erőszakkal, fölényük, dominanciájuk fitogtatásával is próbálkoznak. Szándékosan kellemetlen, félelemkeltő szituációkba hozzák a párjukat, akár meg is mutatják neki azokat a dolgokat, amelyeket fegyverként használhatnak ellenük.

Az érzelmi bántalmazó legtöbb esetben nem bírja elviselni, ha a párja nélküle megy valahova. Amennyiben megteszi, vagy kihagyja őt egy eseményből, később büntetésre számíthat. Számítani lehet arra, hogy kiabálni fog, sértegetni fogja, fenyegetni, vagy még rosszabb: megüti.

Az érzelmi bántalmazó sok esetben úgy kezeli a választottját, mint egy készséges szolgát. Mindent elvár a párjától, de ő nem segít neki.

Általában a féltékenység mozgatja - féltékeny másokra, akikhez a kedvese hozzászól, de akár a céljaira, álmaira is az lehet. Egyszóval mindenre, ami rajta kívül van, ami felett nincs ellenőrzési lehetősége.

Az érzelmi bántalmazó tehetséges manipulátor. Gyakran fenyegeti meg a párját azzal, hogy elhagyja. Duzzog, érzelmileg zsarolja, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja. Szeret bűntudatot ébreszteni a párjában, és arra késztetni őt, hogy ismerje el, neki van igaza. Ritka, hogy bocsánatot kér, nem tart sokáig a bűnbánata - hamarosan minden előről kezdődik.

Van esély a fizikai bántalmazásra

Amennyiben egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban élünk, sajnos nagy a valószínűsége, hogy a fizikai bántalmazás csak idő kérdése. Az érzelmi zsaroló partner gyorsan elveszítheti önkontrollját - figyelmeztető jel, ha egyszer-egyszer durván eltaszítja a párját, erősebben ragadja meg, mint ami normális lenne, vagy megcibálja a haját.

Ezeket vegyük vészjelzésnek, mert ennél csak rosszabb dolgok jöhetnek! A robbanékony természet súlyosbító körülmény. Azt sem árt megfigyelni, mennyire agresszív másokkal illetve hogy viselkedik bizonyos szituációkban az illető...

Végül, de nem utolsósorban, fontos tudni, hogy nemcsak a nők, a férfiak is lehetnek egy érzelmi bántalmazó áldozatai. Sőt, az azonos neműek közötti kapcsolatban is előfordul az ilyesmi. Semmilyen kapcsolatban nem elfogadott ez a magatartás. Meneküljünk, ha ennek jeleit észleljük!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.