Súlyos betegséget is jelezhet a verejtékezés

Alattomos okok - miért izzadunk annyira éjszaka?

Az orvosok, függetlenül attól, milyen területen dolgoznak, gyakran tapasztalják, hogy a betegek éjszakai izzadásra panaszkodnak. Mi lehet az oka annak, hogy éjjel kellemetlen verejtékezésre ébredünk?

2012.03.14 10:15ma.hu

Nem kevés embernek okoz problémát, hogy az éjszaka közepén arra ébred: nagyon melege van, izzad, és akár többször is pizsamát, hálóinget kell cserélnie emiatt.

Ha a hálószoba túl meleg vagy túl sok ágyneműt használunk, természetes az izzadás, ám ha semmi zavaró körülmény nincs, és ez mégis szinte mindennapos, más lehet az éjszakai izzadás oka.

Az orvosok a súlyos éjszakai hőhullámokat tartják problémásnak, amelyeknek semmi köze a környezethez és az alvóruhához. A  probléma igen gyakori. Fontos szétválasztani a környezet okozta izzadást az egészségügyi gondok miatti izzadástól.

Az éjszakai izzadás oka több egészségügyi probléma is lehet. Az orvosnak alaposan fel kell térképezni a beteg állapotát, hogy rájöjjön, mi lehet a felelős a problémáért. Néhány dolog, ami okozhatja:

- Menopauza: a hőhullámok ebben az időszakban jellemzőek, a legtöbb menopauzán áteső nő tapasztalja és hosszabb ideig is szenved tőle.

- Idiopátiás hyperhidrosis: ez egy olyan állapot, melyben a szervezet krónikusan sok verejtéket termel bármilyen mögöttes egészségügyi probléma nélkül.

- Fertőzések:
a tuberkolózis az egyik leggyakoribb betegség, mely éjszakai izzadással jár. A bakteriális fertőzések, mint pl. az endocarditis ( szívbelhártya-gyulladás), osteomyelitis (csontgyulladás) vagy a tályogok is okozhatnak izzadást. Szintén éjszakai izzadással jár a HIV-fertőzés (AIDS-vírus).

- Rák: a rákos megbetegedések korai jele az éjszakai izzadás. A leggyakoribb ráktípus, mely ehhez köthető, a limfóma. Azoknak az embereknek viszont, akik rákkal küzdenek, de még nem diagnosztizálták őket, általában más tüneteik is vannak, mint például megmagyarázhatatlan fogyás és láz.

- Egyes gyógyszerek is okozhatnak éjszakai izzadást. Mellékhatásként ez előfordulhat. Az antidepresszánsoknál vagy súlyos betegségekre - pl. rák - adott készítmények esetén gyakori és persze a lázcsillapítókra is jellemző.

- Hypoglikémia: az alacsony vércukorszint szintén okozhat izzadást. A cukorbetegek gyakran tapasztalják éjszaka a hypoglikémiát, amelyet fokozott verejtékezés kísér.

- Hormon rendellenesség: kipirulás, izzadás hormonrendellenességek esetén is tapasztalható. A pheochromocytoma, carcinoid szindróma és a hyperthyreosis is ide sorolható.

- Neurológiai betegségek, mint pl. az autonóm dysreflexia, poszt-traumatikus syringomyelia, a stroke, az autonóm neuropathia is vezethet éjszakai izzadáshoz.

Ha éjszakai verejtékezést tapasztalunk, és nem tudjuk az okát, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Ha pedig ismerjük az okot, jó tanácsért keressük fel orvosunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.