Védjünk a szívünket alkohollal?

Italozzunk vérrög ellen? Csak óvatosan

A mértéktelen italozás rongálja a szervezetet, ám az alkalmi italfogyasztás előnyös hatással lehet egészségünkre - állapította meg egy új tanulmány, melyet nők körében végeztek.

2012.03.12 16:55ma.hu

Mértékkel nyugodtan ihatunk alkoholt - állapította meg a Brigham női kórház új tanulmánya, mely 83.578 nőt tesztelt, 26 esztendőn át.

Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik mérsékelt mennyiségben, de fogyasztottak alkoholt, azoknak kisebb esélyük volt a stroke-ra. Igen: meglepő...

A tanulmány szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás megelőzi a vérrögök kialakulását és a koleszterin felhalmozódását az artériákban, mely a beszűkülésükhöz vezetne.

De győződjünk meg arról, hogy az alkoholfogyasztásunk tényleg mérsékelt! Ha ugyanis túl sokat iszunk, éppenséggel növeljük a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók szerint egy alkoholos ital naponta nem vészes mennyiség, de természetesen nem óriásbögréből kell inni! Az elfogadható alkohol mennyiség 1,14 deciliter bor naponta, 3,41 deciliter sör naponta, és 0,28 dl az erős tömény italokból.

A koktélokkal vigyázzunk. Legtöbbjük alapos kalóriabomba. Érdemes megnézni az összetevőiket, és az alacsony kalóriásakra szavazni, valamint a sok gyümölccsel megrakottakra. Sörből a light változatok ajánlottak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.