Évi 7 alkalom már veszélybe sodorhat

Megdöbbentően kevés szoláriumozás elég a rák kialakulásához

A szoláriumot használó nőknél nagyobb a bőrrák, különösen egyik típusa, a bazálsejtes karcinóma kockázata - állapították meg amerikai kutatók, újabb bizonyítékot szolgáltatva az összefüggésre.

2012.03.10 11:56MTI

A Harvard Egyetem orvosi karának munkatársai egy 730 ezer amerikai ápolónő egészségét 20 éven át nyomon követő nagyszabású tanulmány adatait elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a fiatal korukban szoláriumozó nőknél gyakrabban alakult ki később bazálsejtes karcinóma, mint azoknál, akik nem süttették magukat a fényágyban.

Azoknál a nőknél, akik évente legalább négyszer szoláriumoztak középiskolás koruk és 35 éves koruk között, 15 százalékkal nagyobb volt a bazálsejtes karcinóma kialakulásának valószínűsége, mint a nem szoláriumozóknál.

Hasonló kockázatemelkedés kapcsolódott a melanoma-hoz és a bőr pikkelysejtes karcinómájához is.

Melanomás eset azonban olyan kevés volt (mindössze 349 nőnél a 730 ezerből), hogy az összefüggés statisztikailag véletlen is lehet. Bazálsejtes karcinóma viszont körülbelül 5500 volt, ezért az eredmény statisztikailag szignifikánsnak tekinthető.

Az elemzésből az is kiderült, hogy minél többször szoláriumozott valaki, annál magasabbra emelkedett a rákkockázata.

Az évente legalább hétszer szoláriumozó nőknél például már 73 százalékkal volt nagyobb a bazálsejtes karcinóma valószínűsége a nem szoláriumozó nőkhöz képest.

Jiali Han kutatásvezető és csoportja tanulmányát a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban tette közzé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.