Idősebb férfi fiatalabb nővel = szívroham?

"Ez a harc lesz a végső" - szexbe hal bele sok félrelépő!

A félrelépő férfiak gyakrabban kapnak szex közben halálos szívrohamot - különösen, ha a hölgy fiatalabb, és ez extra stresszt jelent a férfi számára.

2012.03.02 10:15ma.hu

Az idősebb férfiaknak, akik megcsalják a feleségüket, már nemcsak attól kell tartaniuk, hogy a párjuk rájön a félrelépésre - nagy az esélyük ugyanis arra, hogy túl sem élik, mert belehalnak szex közben egy szívrohamba...

Az American Heart Association által publikált tanulmány - amely arra kereste a választ, kezelés után biztonságosan folytathatják-e megszokott szexuális életüket a szívproblémákkal küzdők -, rámutatott: egy viszonylag enyhe szívroham után akár egy héttel később is folytatni lehet a szexet, különösen ha az illető képes normális tempóban sétálni vagy megmászni pár lépcsőfokot kényelmetlenség nélkül.

Az is kiderült azonban, hogy az afférokat átélő házas férfiak esélye magas a hirtelen, szex közbeni halálra. Ennek oka legtöbbször az, hogy gyakran náluk fiatalabb nőkkel lépnek félre, amely plusz stresszt ró rájuk. Bizonyítani akarnak.

Glenn Levine professzor, kutatócsoport-vezető a houstoni Baylor College-ból, elmondta: a boncolási jegyzőkönyvek szerint 6 ezer esetből 0,6 százaléknál derült ki, hogy a hirtelen halál szex közben következett be. Néhány esetet leszámítva 93 százaléknál bizonyosodott be, hogy félrelépés során történt a szex, amit nem élt túl az illető.

Levine professzor elmondta: szarkazmus nélkül állítja, sosem volt olyan betege, aki a házasságon kívüli szex szívre ható veszélyeiről kérdezte volna. Pedig ez fontos.

A Circulation szaklapban megjelent írás hozzáteszi, hogy a szex olyasmi, amiről az orvosnak beszélnie kellene a szívproblémával küzdő betegekkel. Legtöbben kényelmetlennek tartják a témát, vagy nem érzik úgy, hogy azt szükséges felhozni.

A szex egyébként csak kismértékben emeli a szívroham kockázatát - ez igaz a szívproblémákkal küzdő- és nem küzdő emberekre is. A szeretkezés, mint ok, a szívrohamok 1 százalékánál fordul elő.

Ráadásul, annak ellenére, hogy a szívbetegeknél nagyobb az esélye egy második szívrohamnak, nincs rá bizonyíték, hogy több szexhez köthető szívroham fordul elő náluk, mint azoknál, akiknek nincsenek szívproblémáik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.