Már látszanak a veszélyes előjelek...

7 óra ülés naponta cukorbeteggé teszi a nőket?

Nehéz megoldani, de tenni kellene valamit az ellen, hogy naphosszat csak egy helyben üljünk: kiderült, 7 óra ülés naponta emeli a cukorbetegség kockázatát, különösen a nőknél.

2012.02.23 08:25ma.hu

A nőknél, akik 7 vagy ennél több órát ülnek naponta, nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata - állapította meg egy új tanulmány. Eszerint az egy hét folyamán legtöbbet ülő hölgyekre jellemzőbb, hogy a diabétesz korai jeleit mutatják, mint aktívabb társaikra.

Vértesztjeik magasabb marker szinteket mutatnak. Ez arra utal: szervezetük jó úton halad, hogy kialakuljon náluk a cukorbetegség. A Leicester egyetem kutatói ugyanakkor azt is felfedezték, hogy a vizsgált férfiaknál ugyanez az összefüggés nem mutatható ki.

Az oka nem világos, de úgy tűnik, a nők sokkal inkább ki vannak téve az ülő életmód káros hatásainak.

Egy brit diabétesz jótékonysági szervezet szerint a cukorbetegek száma csak Nagy-Britanniában meghökkentő mértékben nő, 2025-re a betegek száma elérheti a 2,5 milliót, 2030-ra pedig az 5 milliót.

Igen sok ember van, akit már most is érint a betegség, de nem tud róla. Talán nem ismeri fel a tüneteket, mint például a kimerültséget, szomjúságot, a gyakori vizelést, a lassan gyógyuló sebeket.

Ha kezeletlenül hagyják, a 2-es típusú diabétesz növeli a szívroham-, a vakság és az amputáció esélyét is. Az elhízás, az inaktivitás, a rossz étrend ugyancsak hozzájárul a betegség kialakulásához.

A Leicesteri egyetem kutatói 505 férfit és nőt vizsgáltak, 59 éveseket és ennél idősebbeket. Tesztelték, mennyit ülnek egy hét alatt, majd összevetették az eredményeket a vértesztekével - ezekben olyan vegyi anyagokat kerestek, melyekről ismert, hogy összefüggnek a diabétesz kialakulásával.

Az American Journal of Preventive Medicine-ben közzétett tanulmány szerint a nők 4-7 órát ültek naponta, a férfiak 4-8 órát nagyjából. A leghosszabb ideig ülő nőknek magasabb volt az inzulinszintje, a hormoné, mely szabályozza a vércukorszintet.

Az emelkedett inzulinszint arra utal, hogy a szervezet egyre ellenállóbb a hormonnal szemben, és a cukorbetegség elkezd kifejlődni. Magasabb volt a C-reaktív protein szintjük, a leptin-, az adinopectin- és az interleukin-6 szintjük is - ez veszélyes gyulladáshoz vezethet.

Érdekes, hogy ugyanezeket az eredményeket a férfiaknál nem mutatták ki. A tanulmány újabb bizonyíték arra, hogy a fizikai aktivitástól függetlenül, a hosszú órákig tartó ülés naponta káros hatást gyakorol az inzulinrezisztanciára és a krónikus gyulladást is előidézheti.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.