Tudatosan cselekednek a kisbabák

Ezt szándékosan csinálta a csecsemő!

Már a néhány hónapos babák is képesek a tudatos, szándékos cselekvésre - állapította meg egy új tanulmány.

2012.02.22 12:57MTI

A kutatók a babák szemműködésének figyelésével jutottak erre az eredményre.

A babák agya az eddig ismertnél korábban válik elég fejletté ahhoz, hogy célirányosan végezzenek el bizonyos cselekvéseket - írják tanulmányukban Jochen Triesch kogníciókutató és Monika Knopf fejlődéspszichológus. Eredményeiket a PLoS One című lapban közölték.

A kutatócsoport csecsemők szemmozgását követte figyelemmel, miközben a babák így irányítottak egy számítógépet. Ha a kicsik egy piros pontra fókuszáltak, megjelent egy állat fotója és felhangzott egy hang.

A hat-nyolc hónapos babák gyorsan megtanulták, hogy pillantásukkal előhívhatják a képeket és a hangokat.

Egy percen belül tizenötször néztek a piros pontra a hathónapos csecsemők. Korábban csak mutatás vagy gomb megnyomása révén tudták tesztelni a babák szándékos cselekvéseit.

Ez viszont azzal a problémával járt együtt, hogy a motoros képességek kialakulása előtt nem tudták vizsgálni a szándékosságot.

Egy úgynevezett Eye-Tracker (szemkövető) segítségével a szakértők bebizonyították, hogy már négyhónapos kortól kontrollálják szemmozgásukat a csecsemők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.