Megháromszorozódott

Borban az igazság - Kínában is

Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a fogyasztás - és a trend egyelőre nem áll meg.

2012.02.17 10:32MTI

Az Egyesült Királyságot megelőzve tavaly Kína vált a világ ötödik legnagyobb borfogyasztójává - derül ki a bordeaux-I székhelyű VINEXPO iparágat vizsgáló legújabb jelentéséből. A kínai bérek és rendelkezésre álló jövedelem emelkedésével párhuzamosan az országban a drágább italok közé tartozó borok fogyasztása is növekszik.

Az értékesített mennyiség 2006 és 2011 között csaknem megháromszorozódott, az előzetes becslések szerint tavaly már másfél milliárd palack fogyott. Ez a szám 2015-re hárommilliárd palackra nőhet, s ezzel Kína - az Egyesült Államok, Olaszország, Franciaország és Németország után - bebiztosítja helyét a világ vezető borpiacai közt.

A felmérés szerint a kínai fogyasztók évente fejenként 1,9-2 liter bort isznak, 90 százalékuk a vörösbort részesíti előnyben. Feljövőben van ugyanakkor a fehérbor-eladás is, mely 2006 és 2010 közt csaknem 20 százalékkal nőtt. Az importált borok csupán a fogyasztás 15 százalékát teszik ki, ezek ugyanakkor a kínai fajtáknál jóval drágábbak, így összesen a teljes értékesítés 40 százalékát adták.

A jövőben az import növekedésére lehet számítani, 2015-re az Egyesült Királyság után érték alapján már Kína lehet a világ második legnagyobb borimportőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.