Ha nem megy a szex, nézzünk körül...

Vigyázat: szobánkban lapul a legtöbb szex-gyilkos!

Ha szorongás fog el az este közeledtével, amikor kedvesünkkel összebújhatnánk, kétségtelen, valami gond van. A libidó lecsökkenése igenis probléma, és olykor egészen meglepő dolgok okozzák.

2012.02.15 10:15ma.hu

Amennyiben túl gyakran hangzik el mostanság a szánkból a mondat, "ma este ne...", gyanakodhatunk, hogy a libidónk némi felturbózásra szorul.

Ha tudjuk, mi a vágy csökkenésének az oka, valószínűleg orvosolni is képesek vagyunk a problémát - ám ha nem, akkor az valóban kemény dió. Igen meglepő dolgok is okozhatják a libidó csökkenését: a vegyi összetevők az élelmiszerekben, a tusfürdőkben, sőt még a szexuális játékszerekben is! Lássuk a "kínálatot", a stresszen, a fogamzásgátlókon túl.

- A szénsav

Nem véletlenül tanácsolják a szakemberek, hogy álljunk le a szénsavas üdítők fogyasztásával. Egyes ilyen üdítőkben brómozott növényi olaj (BVO) található, amely a férfi meddőséghez, az impotenciához és a csökkent libidóhoz is köthető.

- Hal, hús

Az ipari hulladék vegyi anyagok felhalmozódhatnak a halakban, a tejtermékekben és a húskészítményekben is, melyek a nőknél a nemi vágy csökkenését eredményezhetik. A hormon-utánzó poliklórozott bifenilek (PCB-k) évtizedekig is a környezetben maradhatnak. Érdemes megbízható forrásból halat vásárolni és a húsfogyasztást lecsökkenteni (heti 1-2 alkalomra például), ha felmerül a gyanú, hogy ilyen probléma lehet.

- Szója

Egy Harvard egyetem által elvégzett tanulmány szerint összefüggés van a csökkent spermiumtermelődés és a szójafogyasztás között a férfiaknál. A sok, szóját tartalmazó élelmiszert fogyasztó férfiaknak rosszabb minőségű volt a spermájuk.

Az állat-tanulmányoknál ugyanez derült ki. A feldolgozott ételek nagy részében genetikailag módosított szója található, ezért alacsony libidó esetén igyekezzünk szóját nem tartalmazó ételeket enni.

- Szex játékok

Egyes szexjátékok és egyéb vinil-tartalmú termékek ártalmasak lehetnek a férfi- és a női libidóra is. A vinil-tartalmú termékek vegyi anyagai - minden a műanyag vibrátortól kezdve a zuhanyzófüggönyig - károsíthatják a hormonokat és alacsonyabb tesztoszteronszintet okoznak, azaz megölik a vágyat. Ha már vibrátor, legyen üvegből vagy szilikonból!

- Mikrosütős pattogatott kukorica

A mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukoricás zacskós belső bélése gyakran használatosak ún. perfluoroalkil savakat tartalmazó vegyi anyagok. Ezek árthatnak a férfiasságnak - kis dózisokban is köthetők a meddőséghez, és csökkent nemi vágyhoz és a heredaganatokhoz.

- Illatosított gyertyák és légfrissítők

Igen, gyertyát éppenséggel a romantikus, meghitt hangulat érdekében gyújtunk, de vigyázat, a mesterségesen illatosított gyertyák is libidógyilkos vegyi anyagokat küldhetnek a levegőbe.

Egy 2008-as amerikai tanulmány rámutatott, hogy a kőolajszármazékokat is használó, mesterségesen illatosított gyertyák benzolt és tolult juttatnak a levegőbe, amelyek a kipufogógázhoz hasonló, mérgező összetevők.

A rossz összetevőkkel készült gyertyák és légfrissítők mind hatással lehetnek a libidóra. Legokosabb méhviasz gyertyát választani, vagy nem illatosítottat.

- Növényvédő szerek

Bizony, a növényvédő szerekben gyakran jelenlevő atrazin nevű vegyi anyag drasztikus vágy-gyilkos lehet. Kutatók hím békáknál fedezték fel a termékenységi problémát, amelyek ki voltak téve ezen vegyi anyag hatásának. Ezek az anyagok hormonrombolónak minősülnek.

- Cukor

A megfelelő vércukorszint hozzájárul az egészséges libidóhoz. A magasabb vércukorszint nagyobb valószínűséggel okoz merevedési zavart. Érdemes odafigyelni a cukorbevitelünkre: cukor helyett biztonságos édesítőszert használjunk, steviát vagy nyers mézet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.