Önbizalomromboló a közösségi oldal?

Miért ne legyen 354-nél több Facebook-barátod?

A Facebook a szórakozás és a boldogság egyik forrása lett - különben miért jelentkezne be az oldalra naponta 484 millió ember? Ám ha úgy érezzük, valami mégsem stimmel, nem tévedünk.

2012.02.13 15:58ma.hu

Komoly önbizalom-romboló lehet a Facebook, amellett, hogy szórakoztató emberek milliói számára.

Sokan példálóznak az előnyeivel, amelyek kétségtelenül vannak - az egymástól távol élő barátok, ismerősök például könnyebben tarthatják a kapcsolatot, mint egykor - ugyanakkor ha valaki nap mint nap szembesül az ismerőseivel történtekkel, az nem mindig feltétlenül jó.

Spanyol kutatók megkértek egy csoport Facebook-felhasználót - 18-tól 65 éves korig -, hogy olvassák el néhány barátjuk státusz frissítéseit. Nem sokkal később ezek a felhasználók sokkal kevésbé találták saját életüket kielégítőnek, mint azok, akik nem ellenőrizték a hírfolyamot belépéseik után.

A felmérés azt mutatja: a 354 Facebook-barát tűnik a "tűréshatárnak" - akiknek ennél több van, az jelentősen elégedetlenebbnek tűnt az életével.

Sokan aszerint ítélik meg saját sikerüket, hogy a többiekhez, a többiek híreihez hasonlítjuk a sajátjainkat.

"A probléma az, hogy a Facebook egy korlátozott betekintést ad nekünk ismerőseink életébe, amiből könnyen csak az jöhet le számunkra, hogy abban minden jó és szép, olykor már irreálisan pozitív - mondta el Dilney Goncalves tanulmányvezető. - Minél több a Facebook-barát, annál valószínűbb, hogy egy idő után már irigykedve, szomorkodva olvassuk a híreiket: nyaralás, telelés, új barát, barátnő, munkahelyi élmények..."

Goncalves szerint érdemes inkább magunkat korlátoznunk a mások híreinek elolvasásában - csak a legfontosabbakat nézzük meg, vagy csak azokra keressünk rá célzottan, akikre igazán kíváncsiak vagyunk, mert igen közeli ismerős...

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.