Házi gyógymódokkal enyhítsünk a tüneteken

Influenzásan terhesen? Így kúráljuk magunkat!

A megfázás, az influenza egyébként is kellemetlen, hát még ha gyermeket várunk, és ha csak lehet, kerülnünk kellene a betegségeket - amelyek minden erőfeszítés ellenére ilyenkor is lecsaphatnak ránk. Mi a teendő?

2012.02.10 14:23ma.hu

Egy kismama fokozottan ügyel arra, hogy ne menjen olyan közegbe, ahol betegséget ragaszthat rá valaki.

De olykor minden erőfeszítés ellenére is rátörhet az influenza, a megfázás terhesség idején, és még hosszabb ideig is elhúzódhat, mint egyébként.

Nagyon fontos lehetőleg hamar leküzdeni a kórt, mert a terhes nőnek általában gyengébb az immunrendszere, őt és a babát is veszélyeztetheti a betegség.

A megfázás és az influenza nagyjából ugyanolyan tünetekkel érkezik, de azért vannak különbségek. Egy átlagos megfázásnál felszökik a láz, fáradtság tapasztalható. Vörös orr és orrdugulás, köhögés, tüsszögés jelentkezik, valamint fejfájás.

Az influenza tünetei között ugyancsak a láz, az orrdugulás, fáradtság figyelhető meg, de a fejfájás mellett izzadás, hidegrázás is. Ezek közül csak néhány tünet jelentkezik mindig, ám ha tapasztaljuk őket, tudnunk kell, mit tegyünk, különösen terhesség idején.

Mivel a gyermeket váró nő nem alkalmazhat bármilyen készítményt, különösen nem orvosával való konzultálás nélkül, érdemes néhány természetes házi gyógymódot elővennie.

Amennyiben a láza felszökik, a köpete színes lesz, mellkasi fájdalmat érzékel, forduljon orvoshoz. Az esetleges szövődményeket így akadályozhatja meg legegyszerűbben. A tünetek enyhítése érdekében a következő házi gyógymódokat próbálja ki (akár terhes, akár nem!):

- Pihenjen le, és próbáljon nem foglalkozni a házimunkával!
- Igyon sok folyadékot, így például természetes gyógyteát és vizet
- Egyen levest: segít nátha, megfázás, influenza esetén
- Gargalizáljon sóval és langyos vízzel, ami enyhíti a torokfájást
- Vegyen arc-gőzfürdőt, hogy a légutakat könnyebben átjárhatóvá tegye

Ne feledjük azonban, a legjobb, ha minden módon igyekszünk elkerülni a betegségeket. Kerüljük a zsúfolt helyeket, ne tartózkodjunk beteg, vagy annak vélt emberek közelében!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.