A dohányosoknál gyakori a száj- és fogprobléma

Cigi a hibás - jön a kellemetlen orális

Kétszer akkora valószínűséggel fejlődnek ki problémák a szájban a felnőtt dohányosoknál, mint azok esetében, akik letették a cigarettát - derül ki egy új tanulmányból.

2012.02.08 08:15ma.hu

A dohányosoknál kétszer nagyobb a különféle szájproblémák, így a szájüregi rák, az ínybetegségek és a fogszuvasodás kialakulásának esélye, mint azoknál, akik elhagyták a rossz szokást. Összehasonlítva őket a sosem dohányzókkal pedig négyszer akkora valószínűséggel érinti a "füstölgőket" valamelyik probléma - mutattak rá amerikai kutatók.

Az is kiderült, hogy a 18-64 év közötti dohányosok a káros szokást elhagyókhoz képest 1,5-ször nagyobb eséllyel, a sosem cigarettázókhoz képest pedig kétszer akkora valószínűséggel kapnak meg három vagy ennél is több orális betegséget.

Noha a most is dohányzók tisztában vannak a szokásuk okozta veszélyekkel, mégsem látogatnak el gyakrabban a fogorvosukhoz, hogy ellenőriztessék szájuk, fogaik állapotát.

A dohányosoknál a nem dohányzókhoz képest nagyjából kétszer akkora a valószínűsége, hogy már 5 éve nem jártak a fogorvosnál.

Sok esetben a fő okként azt jelölik meg, hogy nem tudják kifizetni a kezelést. A kutatás kimutatta, a költség az elsőszámú ok, amiért az orális egészségügyi problémákkal küzdő felnőttek legalább fél éve nem mentek fogászhoz.

A jelenleg is dohányzók fele nem tudja megfizetni a költséges kezelést, vagy nincs biztosítása - állapították meg a kutatók. Ugyanez igaz a korábban dohányzók 36-, és a sosem dohányzók 35 százalékára.

A jelentés mindenesetre hangsúlyozza, hogy van összefüggés a dohányzás és az orális betegségek között. Utóbbiak sajnos, amint az köztudott, olyan súlyos problémákat jelezhetnek előre, mint a stroke, szívbetegség, cukorbetegség vagy a HIV.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.