Vajon mi betartjuk a társadalmi etikettet?

9 dolog, amivel halálra idegesítünk másokat!

A "nem beszélünk, miközben eszünk" csak a kezdet - bár manapság ezt is elég sokan megszegik. Mit ne erőltessünk, ha nem akarunk mások idegeire menni?

2012.02.01 10:15ma.hu

Másokról általában azt gondoljuk, ismeri a legalapvetőbb társadalmi etikettet. Aztán alaposan meglepődünk, amikor kiderül, hogy mégsem. Egyik-másik embertársunknak súlyos hiányosságai vannak. Vagy talán mi magunk sem tartjuk be a szabályokat? Íme 10 dolog, amivel halálra idegesítünk másokat.

- Zenehallgatás:
talán számunkra nem zavaró, sőt, imádjuk ezt a zenét, mások azonban nem feltétlenül osztják a nézetünket. Senkit sem zavar viszont, ha hajnali 3-kor zenét akarunk hallgatni, de használjunk fülhallgatót!

Számos ember még a buszon is képes hangosan hallgatni a zenét, mit sem törődve azzal, hogy másoknak az agyára megy, vagy esetleg olvasni, tanulni szeretnének, amíg a munkába, iskolába beérnek.

- Túl hangos beszéd: azok az emberek, akik nem veszik észre hibájukat, nemcsak lejáratják magukat a túl hangos fecsegéssel, de másokat is kellemetlen helyzetbe hoznak. Vannak típusok, akik még fel is emelik a hangjukat, ha a másik megpróbál közbeszólni. Irritáló és égő, és csak hangos közegben elfogadott.

- Állandó késés: nos, bár a notórius késő a maga részéről megszokottnak tartja, hogy képtelen időben bárhova odaérni, ez bizony a nemtörődömség és figyelmetlenség jele a másik ember számára, aki várja őt. Akaratlanul is azt a jelzést adja, hogy nem fontos neki a másik. Hadd várjon. Még rosszabb, ha nem is szól, hogy késik. Ezek után ritka, aki széles mosollyal fogadja.

- Higiénia mindenki előtt: szép, szép, ha valaki rendszeresen gondoskodik a higiéniáról, de ne mások szeme láttára! A körömreszelgetés, körömvágás az irodaasztalnál vagy a munkahelyi konyhában történő fogselymezés visszataszító!

- Hangos türelmetlenkedés: ha egy szolgáltatást veszünk igénybe, sokszor előfordul, hogy lassan halad az ügyintézés.

A dolgozók általában igyekeznek a lehető leggyorsabban haladni - kivétel persze, ha látványosan lazsálnak -, ezért a hangos beszólogatás és vélemény nyilvánítás nem célszerű. Bizonyos esetekben a jóérzésű emberek legszívesebben elsüllyednének helyettünk is.

- Wc-használat utáni nemtörődömség: semmi sem gusztustalanabb és rosszul esőbb, mint amikor valaki otthagyja nyomait a vécében vagy a vécécsésze körül! Nézzük meg, milyen állapotban hagyjuk ott a vécét, takarítsunk el magunk után. És persze alaposan mossunk utána kezet!

- Állandó hőbörgés a közlekedésben: sajnos, a dugók létező és naponta előforduló problémák, ezért teljesen felesleges magunkon kívül üvöltözni a volán mögül. Ráadásul a szidalmakat legtöbb esetben nem is hallja, akinek szánjuk.

- Lassú séta a járda kellős közepén: ugye, ismerős? Vannak emberek, akik egyszerűen nem veszik észre, hogy útban vannak másoknak, akik haladni is szeretnének a járdán. Elfoglalják a közepét és komótosan sétálgatnak rajta...

- Mindig és mindent megköszönni: a megköszönés nagyon szép és előnyös dolog, de nem minden helyzetben. Vannak esetek, amikor egy gesztus magától értetődő, nem kell megköszönni. Az állandó köszöngetők is idegesítőek tudnak lenni. Ennél már csak a "bocs, hogy élek" lenne rosszabb...

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.