Különösen a kutya, macska hatékony

Állati segítség a nőknek az AIDS-ben

Akinek van háziállata, az könnyebben küzd a súlyos betegségekkel - a HIV, az AIDS, de egyéb krónikus betegségekkel szemben is hatásosak a kedvencek - állítják kutatók.

2012.01.31 14:22ma.hu

A háziállattal rendelkezőket betegségükben is segíti a kedvencük - a nőknél különösen megfigyelhető, hogy ha HIV vírussal, AIDS-el küzdenek vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek, az állat valóságos gyógyír számukra.

A Case Western Reserve egyetem kutatói 48 hölgyet osztottak 12 csoportba, mindannyian HIV vírussal, AIDS-el küzdöttek. Arra voltak kíváncsiak, hogyan maradnak egészségesek, lehetőségeikhez képest.

Valamennyiük átlag életkora 42 év volt. Az öt társadalmi szerep segített nekik abban, hogy kezeljék a betegségüket.

Az öt szerep a következő volt: állattartó; anya/nagymama; hittel hívő; szószóló illetve munkavállaló.

A tanulmány rámutatott, hogy a megbélyegzés érzése igen negatív hatású, megakadályozta a nőket betegségük vállalásában és abban, hogy megfelelő támaszt, segítséget kérjenek.

Az állattartás előnyei mindenesetre meglepetést okoztak a kutatóknak. Az állatok - elsősorban a kutyák - támaszt és örömöt jelentettek a nőknek. Miközben kedvenceikről beszéltek, egy nő a macskájáról azt mondta: "rögtön ott termett, amikor megsérültem", míg egy másik azt a felfedezést tette, hogy "a kutyák tudják, ha rossz hangulatban vagy...tudja, hogy beteg vagyk, és bárhova megyek, jön utánam. Meg akar védeni."

Allison Webel kutatásvezető elmondta: az ember és az állat kötődése gyógyító hatású. Egyre több állatot visznek be az egészségügyi intézményekbe, hogy kapcsolatba kerüljenek például demenciában szenvedő betegekkel, vagy gyerekekkel, akik hosszú kórházi tartózkodásra számíthatnak.

A tanulmány a Women's Health Issues online szaklapban jelent meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.