Magzatként eldől: a nyelvi fejlődés késni fog?

Na, ezt is a tesztoszteronnak "köszönhetik" a fiúk

Azoknál a fiú csecsemőknél, akik születésük előtt magas tesztoszteronszintnek vannak kitéve, megduplázódik a nyelvi késés kockázata, azaz később tanulnak meg beszélni - állítja egy új tanulmány.

2012.01.27 18:55ma.hu

Már születés előtt eldőlhet, hogy egy fiú kisbaba később tanul-e meg beszélni, mint a társai. Egy új tanulmány szerint a magas tesztoszteron szintnek kitettség kétszeresére emeli annak valószínűségét, hogy nyelvi késés alakul ki a kisfiú csecsemőnél.

"Átlagosan a kisgyermekek 12 százalékánál figyelhető meg jelentős késedelem a nyelvi fejlődésben - mondta el Andrew Whitehouse professzor a Nyugat-Ausztráliai egyetemről. - Miközben a nyelvi fejlődés személyenként változó, a fiúk hajlamosabbak a későbbi és lassabb tempóban történő tanulásra, mint a lányok."

A nyelvi fejlődés késését az ausztrál kutatók azzal magyarázzák, hogy a fiú magzatok 10-szer annyi tesztoszteronnak vannak kitéve, mint a lányok.

A tanulmány során megvizsgálták 767 újszülött köldökvérét, hogy lássák, mekkora mennyiségű tesztoszterronnak voltak kitéve az agyi fejlődés kritikus szakaszában.

Majd pedig értékelték nyelvi képességeiket 1, 2 és 3 éves korban. Úgy találták, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező kisfiúknál két-háromszor nagyobb valószínűséggel látszott nyelvi fejlődési késedelem, mint a lányoknál.

Igen jelentős kontraszt ugyanakkor, hogy a lányoknál viszont, akik magas tesztoszteronszintnek voltak kitéve, alacsonyabb volt a fejlődési problémák kockázata.

"A nyelvi fejlődés késedelme az egyik leggyakoribb ok, amiért a gyermekeket orvoshoz viszik - mondta el Whitehouse. - Ez a tanulmány most segíthet megérteni a biológiai mechanizmust, mely a késedelmet okozhatja, illetve a nyelvi fejlődést úgy általában befolyásolja."

A konkrét ok-okozat azonban még kérdéses. A tanulmány a Journal of Child Psychology and Psychiatry lapban jelent meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.