Duplájára nő a depresszió kockázata!

Nem nehéz kitalálni, mibe torkollik a munkahelyi túlhajszoltság...

Hosszú órákon át dolgozni nap mint nap kétszeresére emeli a depresszió kockázatát - attól függetlenül, hogy mennyire stresszes a munka, amit az ember éppen végez...

2012.01.27 08:15ma.hu

Nem túlságosan kifizetődő végeláthatatlan órákat tölteni a munkával - egy új tanulmány szerint a hosszú munkában töltött órák megduplázzák a depresszió kialakulásának kockázatát, függetlenül attól, mennyire találja az illető stresszesnek a munkáját.

A tanulmány 2123 brit köztisztviselő egészségét követte hat éven át. Rámutatott, hogy azok a dolgozók, akik átlagosan 11 órát töltöttek a munkájukkal, két és félszer nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a depresszió veszélyének, mint kollégáik, akik 8 óra után abbahagyták a munkát.

Az összefüggés a hosszú munkaórák és a depresszió között fennállt akkor is, ha a kutatók számításba vettek olyan tényezőket, mint például a munkahelyi stressz, a támogatás mértéke a munkahelyen, az alkoholfogyasztás, dohányzás, krónikus testi betegségek.

"Bár az eredmények összhangban vannak a korábbi vizsgálatokéval, a kockázat növekedése meglepő - mondta el Bryan Bruno, a New Yorki Lenox Hill kórház pszichiátrai osztályának vezetője. - Nagyon sokat foglalkozom depressziósokkal, és a probléma gyakran munkával kapcsolatos."

A túlhajszolt kezdő és közép szinten levő alkalmazottak hajlamosabbak a depresszióra, mint a feljebb levők - a munkanap hossza ugyanis kevésbé volt befolyással a magasabb pozícióban levő, jobban fizetett emberek mentális egészségére, mint például igazgatók, csapatvezetők, politikai vezetők.

Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a "fejesek" többnyire saját maguk ellenőrzik a maguk munkáját és osztják be azt. "Saját példámból tudom, hogy sok esetben legtöbbször azt csinálják, amelyik munkához több kedvük van. És ha kemény napjuk vagy hetük van, azt is maguk intézték úgy" - mondta el Alan Gelenberg a Pennsylvania állami egyetem pszichiátrai osztályának vezetője.

Az alsóbb szinteken dolgozóknál a depresszió többféle formában is jelentkezhet. Családi- és baráti konfliktusok alakulhatnak ki például, amint a "stressz hormon", a kortizol szintje emelkedik.

Bryan Bruno hozzátette: a munkahelyi bizonytalanságot csak súlyosbítja, ha a dolgozónak az alvással is gondja van. Az alváshiány szintén kulcsa a munkához kapcsolódó depressziónak.

A tanulmányt a PLos ONE szaklap közölte.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.