A doktor utasításával együtt lehet szeretkezni

"Mindennek vége"? - A szívbetegek is szexelhetnek

Akinek nemrég szívrohama volt vagy szívműtéten esett át, tarthat attól, hogy a szex számára nem biztonságos - a megemelkedett pulzus veszélyes lehet. Kutatók szerint aggodalomra nincs ok.

2012.01.20 16:55ma.hu

Bizonyos betegek, beleértve a komoly szívproblémákkal élőket, akiknél olykor nyugalomban is jelentkeznek panaszok, teljesen kiiktatják életükből a szexet, ha már egyszer állapotukat sikerült stabilizálni.

Ám ha képesek vagyunk normális tempóban sétálni és két emeletet megmászni mellkasi fájdalom, légszomj és abnormális szívritmuszavar nélkül, akkor készen állunk arra, hogy újra éljünk szexuális életet.

Természetesen fontos az orvosunk tanácsát kikérni a témával kapcsolatosan. Ha szükséges a fokozatos és óvatos visszaállás, tartsuk be a doktor utasításait.

A nemi életet illető szorongás és stressz nem könnyíti meg sem a beteg, sem pedig a partnere helyzetét, hiszen a szex közbeni félelem az egész együttlétre rányomja a bélyegét.

Olykor éppen a partner az, aki többet aggódik, idegesebb, stresszesebb, attól fél, hogy fájdalmat és rosszullétet okoz a párjának.

A szakemberek szerint egyébként a szex és a szívbetegség kapcsolata túlságosan kevés figyelmet kap. A kardiológus nem hozza fel a témát, vagy ha igen, nem fejti ki, a beteg pedig nem szívesen kérdez erről.

Ahogyan a szexhez kapcsolódó szorongásáról sem. Sőt, sok esetben az történik, hogy a szívrohamon átesett beteg, akin bypass műtétet hajtottak végre, depresszióssá válik, ami a libidóját is csökkenti és hatással van a szexuális funkciókra.

Csakhogy ez egy ördögi kör, mert a szex elhagyása csak súlyosbítja a depressziót. Már csak emiatt is fontos lenne a betegekkel beszélni a szexről - elmondani nekik, hogy a problémájuk nem egyenlő a szexuális életük végével.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.