Megdöbbentő, hogy ezeket stressz okozza

Alattomos ok a hányás, izzadás, hajhullás mögött

Változatos és szokatlan formában is kitörhet rajtunk a stressz - fizikai tünetekben mutatkozhat meg, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy valami más betegség az oka.

2012.01.20 10:15ma.hu

Mindegy, hogy húzós munkahelyi időszakban vagyunk éppen, egy ünnep vagy egy jelentős esemény előtt állunk, a stressz néha olyan formában törhet ki rajtunk, hogy be sem tudjuk azonosítani, ez okozza a tüneteket.

Nem újdonság, hogy bizonyos esetekben a stressz fizikai tünetekben jelentkezik - és össze sem kötjük magunkban a kettőt. Hat furcsa jele is lehet annak, hogy túlságosan stresszesek vagyunk, és még csak nem is gondolunk erre a szokatlan tünetek alapján. Melyek lehetnek ezek?

- Hányás: az öklendezés a szorongás jele - egyik igen ritka módja a stressz levezetésének, ahogyan ehhez kapcsolódóan a hányás is. Ciklikus hányás szindrómának is nevezhetjük az állapotot, melynek során az ember hányingert tapasztal és hány. Minden nap ugyanabban az időpontban kezdődik. Pihenéssel és sok víz fogyasztásával enyhíthetünk a tüneteken. Valamint azzal persze, ha kiiktatjuk a stresszforrást...

- Hajhullás: nemcsak a genetikai vagy valamilyen gyógyszer okozhat hajhullást, hanem a stressz is. Az alopecia areata egy autoimmun betegség, mely miatt a fehérvérsejtek megtámadják a hajhagymákat és a haj hullani kezd.

A stresszhez köthető viszont a telogén effluvium, mely hirtelen hajhullással jár (70 százalékos hajvesztéssel), és igen nehéz a stresszel összefüggésbe hozni. Egy halálesettel vagy a szüléssel kapcsolatban például előfordulhat.

- Orrvérzés: egyes embereknél előfordul, hogy egy különösen stresszes eset után komolyabban vérzik az orruk. Igen gyakran magas vérnyomás hatására kezdődik el a dolog. Tartsuk kordában a vérnyomást, a hibiszkusz tea fogyasztása például javasolt ilyen esetekre. No és persze a stressz csökkentése, ha erre van mód.

- Memóriavesztés: ha azt vesszük észre, nehezen emlékszünk vissza részletekre, pedig most vettünk részt a megbeszélésén, alig fél napja beszélgettünk valakivel, az szintén a stressz jele lehet.

A krónikus stressz hatással van a hippocampus-ra, arra az agyterületre, amely a rövidtávú memóriáért is felelős. A túlzott mértékű stresszhormon, azaz kortizol nem tesz jót neki. Az agy gátolva lesz abban, hogy emlékezzen dolgokra. A stressz forrásával kell megküzdeni ahhoz, hogy a memóriánkat visszakapjuk.

- Gyenge immunrendszer: talán a leginkább észrevehető jele a stressznek a legyengült immunrendszer. Amit tehetünk: turbózzuk fel azt edzéssel, testmozgással, vitaminokban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel. Lehet, hogy stresszes állapotban még annyira sincs kedvünk mozogni, de utána jobban érezzük majd magunkat!

- Túlzott izzadás: bizony, ez is lehet a stressz jele. Mindenki jobban izzad stresszes helyzetben, de vannak emberek, akiknél ez tényleg fokozott mértékben jelentkezik.

A jóga és a meditáció segíthet abban, hogy a stresszhez köthető izzadást csökkentsük. Az is jó megoldás, ha segítséget kérünk egy orvostól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.