Nem beszélgetünk már? Nincs meg a szenvedély?

Baj van, babám: 6 jel, hogy el kéne hagynod a párod!

Hosszú ideje érezzük, hogy valami nem stimmel? Feszültek vagyunk, de nem igazán tudjuk, miért? Már nem vágyunk a partnerünkre úgy, mint rég, állandóan kritizáljuk őt? Lehet, hogy tényleg megérett az idő a szakításra.

2012.01.17 10:10ma.hu

Nos, a fenti tünetek - különösen együtt - arra utalnak, hogy valami valóban nincs rendjén a kapcsolatunkban. Valószínűleg már annyira, hogy jobb lenne, ha elválnának útjaink.

Bizonyos esetekben a barátok, hozzátartozók tanácsai már nem elegek ahhoz, hogy megmentsünk egy kapcsolatot. Ha nincs lehetőség arra, hogy beszéljünk a gondokról a párunkkal, figyeljük saját magunkat és a másik gesztusait, cselekedeteit. Teszteljük le, valóban megérett-e az idő a szakításra?

- Arra várunk, hogy a másik megváltozzon: itt az ideje újra átgondolni, nekünk mire van szükségünk, mik az igényeink, milyen elvárásokkal léptünk ebbe a kapcsolatba. Teljesülnek, teljesültek-e ezek?

Egy hosszabb kapcsolat elég idő arra, hogy megszokjuk a másik viselkedését, reakcióit. Ha még mindig arra várunk, hogy megváltozzon - holott elég valószínű, hogy erre nincs esély -, és a dolgaink nem fejlődnek, akkor lépnünk kell.

- A bizalom hiánya: ha nekünk, vagy párunknak komoly problémája van a bizalommal, extrém módon gyanakvóak vagyunk - vagy a másik az -, jó volna kielemezni kicsit ezt a kapcsolatot. A bizalom a jó párkapcsolat alapja!

- A szenvedély hiánya: a párkapcsolat egyik fő mozgatórugója a szenvedély. Ha az többé már nincs jelen a kapcsolatban, ideje elgondolkodni azon, mi történt, mi okozza a gondot, miben keresendő a viselkedésünk gyökere. Amennyiben nem tudjuk feltámasztani a szenvedélyt, kezdhetünk aggódni a közös jövő miatt.

- Állandóan kritizáljuk a párunkat: ha nem is a szemébe, és nem is hangosan. A kritika pedig számunkra fontos dolgokkal kapcsolatos. Ez azt jelzi, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek tolerálni a kedvesünk gesztusait, szokásait. Ezek a szituációk komoly konfliktusokhoz vezethetnek később. Bölcs dolog megbeszélni, folytatható-e ez a kapcsolat.

- Egyre kevesebbet beszélgetünk: a múltban annyira szórakoztató volt, amikor különböző, érdekes témákról beszélgettünk. Manapság azonban egyre kevesebb az ilyen alkalom. Sajnos, ez az egyik legfigyelmeztetőbb jele a tönkremenőben levő kapcsolatnak, ha páros tagjai már alig beszélgetnek egymással. Ha a problémák megvitatása után sincs pozitív előrelépés, akkor a kilépés a megoldás...

- A partnerünk társasága már nem elég: egyre több és több időt töltünk ismét a barátokkal, ismerősökkel, vagy legalábbis, nem otthon. Ez azt jelzi, hogy a kapcsolatunk nem felel meg az igényeinknek. Elemezzük saját és párunk viselkedését - beszéljünk a szituációkról, hogy lássuk, van-e még remény a kapcsolat számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.