Nagyon örülnének a hajukat vesztett gyerekek

A rákkal küzdők megszavazták: jöhet a kopasz Barbie

Jól ismerjük a Barbie-babát hosszú, szőke hajáról. Egy új kampány miatt azonban, amely gyorsan gyűjtött támogatókat, könnyen lehet, hogy a csinos gyermekjáték legújabb változata kopasz lesz.

2012.01.16 10:15ma.hu

Lehetséges, hogy Barbie legújabb változatát kopasz fejjel foghatják kezükbe a gyermekek. Az ötlet egy négyéves kislánytól származik, aki elveszítette haját a rák miatti kezelés során.

A babát készítő cég azt reméli, hogy a kopasz Barbie segít felhívni a figyelmet a hajhullás minden típusának - és okának - elfogadására. Egy Facebook-csoport már elindította a kezdeményezést "Gyönyörű és kopasz Barbie - lássuk, meg tudjuk-e csinálni" néven, ezzel is nyomást gyakorolva a babát gyártó Mattel cégre - az ötlet csaknem 17 ezer "lájkot" kapott.

Kopasz Barbie - Fotó: Facebook/Daily Mail

A kezdeményezés mögött pedig a hosszú ideje barátságban lévő Jane Bingham és Beckie Sypin áll.

A New Jersey-ből származó, 41 éves Binghamné elmondta: amikor először olvasott erről az ötletről, azt gondolta, csodálatos lenne megvalósítani, hiszen annyi gyermeket érint a hajhullás kemoterápia miatt vagy egyéb problémák okán. Úgy vélte, valóban jó lenne felhívni minderre a figyelmet. Arra, hogy a rák a gyermekeket is érinti. Ez lenne az igazi győzelem.

Jane Bingham maga is elveszítette a haját a kemoterápia során, miután a non-Hodgkin limfóma egyik gyógyíthatatlan formája megbetegítette. Elmondta, 9 éves lányának valóságos trauma volt látni az édesanyját haj nélkül.

"Azelőtt nagyon hosszú szőke hajam volt. Most a lányom is sálat teker a fejére, hogy utánozzon engem..." - mondta el Jane Bingham. A kislányának, Bellelianának egy közeli barátja is van, aki rákban szenved. A kopasz Barbie ötletét nagyon jónak tartja és izgatottan várja, hogy piacra dobják azt.

Jane Bingham és lánya, Belleliana - Fotó: Jane Bingham

Ahogyan az a 12 éves kislány, Kin Inich is, Beckie Sypin gyermeke, aki bár túlságosan idősnek érzi már magát ahhoz, hogy Barbie-val játsszon, elmondta: ha megvalósul az ötlet, vagy 100 ilyen kopasz babát vásárolna meg és bevinné a kórházba a kemoterápián átesett, kihullott hajú gyermekeknek.

Kin szintén elveszítette a haját - az elmúlt évben ugyanis leukémiája miatt kezelték.

A kopasz Barbie ugyanúgy kiegészítőkkel jelenne meg a piacon, mint társai, ám ezt a változatot sállal, kendővel, sapkával együtt lehetne kapni, melyeket ugyanúgy lehetne variálni a babán, mint a többin az ékszereket például.

A 32 éves, Los Angelesi Beckie Sypin büszke arra, hogy a lánya, Kin az elkeseredés helyett valósággal humort csinált a kopaszságából. Először sálakkal, sapkákkal takarta a fejét, nyáron azonban matrica tetoválást rakott rá, később a barátait kérte meg, hogy rajzoljanak a fejére. "A házunk igazi játszótér lett" - tette hozzá az édesanya.

Noha Kinnek csodálatra méltó a hozzáállása, Beckie Sypin elmondta: a gyerekek nagyrésze nagyobb traumaként éli meg a haja elvesztését, mint magát a diagnózist.

A kezdeményezők a babából származó bevételt a rákkutatásra fordítanák. Egyelőre nem tudni, a Barbie-t gyártó Mattel a közeljövőben megvalósítja-e a tervet, de a kezdeményezők már felvették a kapcsolatot velük levélben is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.