Megértést adhat, de a magánélet rovására megy

Ugyanazt csinálja a párod? Nem lesz ez így jó

Azoknak a pároknak, akik hasonló munkát végeznek, sokkal inkább meggyűlik a bajuk a helyes munka-magánélet egyensúly kialakításával - állapította meg egy tanulmány.

2012.01.16 08:10ma.hu

Nehezebben találja meg a megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között az a pár, aki hasonló munkakörben, hasonló vagy ugyanazon munkahelyen dolgozik - adta hírül egy új tanulmány.

A Bedfordshire-i egyetem 291 egyetemi dolgozót kérdezett magánéletéről, akiknek partnere ugyancsak az oktatásban dolgozott, és 350 egyetemi dolgozót, akik párja más típusú munkát végzett.

Készült 32 online interjú is olyanokkal, akiknek kedvese szintén hozzájuk hasonló munkakörben tevékenykedett, mint ők.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan tartják fenn a megkérdezettek a munka és a magánélet egyensúlyát, hány órát dolgoznak, mekkora az elkötelezettségük munkájuk iránt.

A hasonló munkakörben dolgozó pároknak nagyobb problémájuk volt a munka és a magánélet egyensúlyának megtartásával - több órát dolgoztak és elkötelezettebbek voltak a munka iránt, mint azok, akiknek a párja más munkát végzett, mint ők.

"Igen sokszor fordul elő, hogy a partnerek hasonló munkát végeznek - mondta el Gail Kinman professzor a Bedfordshire-i egyetemről. - Ez különösen igaz az oktatásban dolgozókra. A tanulmány egyértelműen mutatja, hogy a hasonló munkakör a magánélet rovására megy, hiszen a párok otthon is hajlamosak folytatni a munkát, ezzel pedig felborítják a munka és a magánélet helyes egyensúlyát."

A professzor ugyanakkor hozzátette: előnyei is vannak persze annak, ha valaki a párjához hasonló munkakörben dolgozik, mivel ez fokozza a kölcsönös megértést, és nagyobb támogatást is nyújthatnak a páros tagjai egymás számára stresszhelyzetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.