Könnyen kaphat szívrohamot a gyászoló

A gyász a hozzátartozót is nagy eséllyel öli meg

A szeretett ember elvesztése miatti gyász huszonegyszeresére növeli a szívroham kockázatát a halálesetet követő első napokban - állapították meg amerikai kutatók.

2012.01.10 20:20MTI

A bostoni Harvard Egyetem munkatársai közel 2 ezer, szívrohamon éppen átesett ember adatait elemezték.

Elemzésükben úgy találták, hogy a szeretett ember elvesztése utáni első napokban 21-szeresére emelkedett a szívroham előfordulásának kockázata, még egy hét elteltével is hatszor nagyobb maradt, és csupán egy hónap elteltével, lassú ütemben tért vissza a szokásos mértékű kockázathoz.

Az intenzív gyász következtében megnövekszik a vérbe jutó stresszhormonok szintje, szaporább lesz a szívritmus, megemelkedik a vérnyomás és növekszik a vérrögképződés veszélye.

A gyászoló emberek kevesebbet alszanak, sok esetben elhagyják megszokott gyógyszereiket és alig esznek, ami szintén növeli a szív- és érrendszeri kockázatot.

A tanulmányt a Circulation című szakfolyóiratban tették közzé.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.