Aki babaként rosszul aludt, később is így tesz?

Szép lesz - már ezt sem növik ki a gyerekek

Nem "növik ki" az alvásproblémákat a gyerekek - tehát akik babaként gondokkal küzdöttek, azok nagy valószínűséggel idősebb korukban is sokat forgolódnak majd álmatlanul.

2012.01.09 08:15ma.hu

Azok a szülők, akiknek gyermeke nyugtalan éjszaka és nem alszik jól, hajlamosak azzal nyugtatni magukat, hogy a probléma elmúlik és hamarosan átalussza majd az éjszakát. Ám ez nem feltétlenül van így.

A Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvási gondokkal küzdő babák esetében sokkal valószínűbb, hogy később is problémáik lesznek, összehasonlítva azokkal a csecsemőkkel, akik korábban jól aludtak.

Az ohiói Cincinnati gyermekkórház kutatói rámutattak, hogy tízből három babánál jelentkezik az alvásprobléma. Kelly Byars tanulmányvezető elmondta, tipikus, hogy a szülőknek azt mondogatják: ne aggódj a baba miatt, ez jellemző és jobb lesz később. Ám kutatócsoportja felfedezte, hogy ez nem teljesen igaz. Nem mindenkinél lesz jobb.

Az alvásproblémák korán kezdődnek, és fennállnak később is. Nem "növik ki" azt a gyermekek. A kutatók több, mint 250 édesanyát kérdeztek kisbabáik alvási szokásairól, amikor azok 6-, 12-, 24 illetve 36 hónaposak voltak.

Ha a babák alvásgondok nélkül kezdték életüket, nagy volt rá az esély, hogy ez később sem alakul ki. Ám minden 100 gyermekből 21-35 továbbvitte, ha volt alvásproblémája.

Sőt, az alvásproblémák típusai is változtak, ahogy a gyerekek nőttek. 2 éves kor alatt a leggyakoribb gond az volt, hogy nehezen aludtak el és tudták fenntartani a mély alvást. 3 éves kortól gyakoriak voltak a rémálmok illetve a nyugtalanság.

Miközben a "hivatalos" alvászavarokat tartják komoly orvosi problémának, a kutatók szerint az alvásproblémának hatása van a gyermekek hangulatára, figyelmére, tanulására és fejlődésére - a szüleik megfelelő pihenését nem is említve.

Az alvás elsőbbséget kell hogy élvezzen az egész család számára. Szükséges a rutin: mikor fekszünk, mikor kelünk, a szülők legyenek következetesek - hívják fel a figyelmet a kutatók.

Mindez nagyon fontos a kipihentség, a megfelelő munkavégzés, tanulás szempontjából. A kialvatlan ember egyszerűen nem teljesíthet ugyanúgy, mint aki jól aludt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.