Hangulati zavar lehet belőle

Életen át tartó probléma fenyegeti a nem szundizó gyereket?

A gyermekek, akik kihagyják a délutáni alvást, nemcsak stresszesebbek, boldogtalanok, hanem mentális egészségügyi problémák nagyobb kockázatnak is ki vannak téve - állítja egy új tanulmány.

2012.01.05 08:15ma.hu

Érdemes rászoktatni a gyermeket a délutáni alvásra - figyelmeztet egy új tanulmány, mely szerint a gyerekek, akik elmulasztják a szundizást, aggodalmaskodóbbak lesznek és kevésbé érdekli őket a környezetük.

Nem olyan lelkesek, sőt, kevésbé izgatottak vidám eseményekkel kapcsolatban, és a legkisebb stresszes dologgal is nehezen birkóznak meg. Amerikai kutatók szerint mindez annak köszönhető, hogy az alvás kihagyása megváltoztatja érzéseik kifejezésének módját.

A hosszútávú alvás-megvonás azonban egész életen át tartó hangulati problémákhoz vezethet - figyelmeztetnek a kutatók.

A Colorado Boulder egyetem kutatócsoportja 2-3 éves gyeremeket tesztelt: egy speciális műszer mérte, mennyit aludtak, miközben a szüleik alvási naplót is vezettek.

Monique LeBourgeois professzor elmondta: a fáradt kisgyermekek, akik elvégezték a feladatként kapott, első puzzle összerakását, 34 százalékkal kevesebb pozitív érzelmi reakciót mutattak, mint akik kipihentek voltak. Háromszor annyira stresszesek voltak viszont, amikor egy szándékosan összerakhatatlan puzzle-t adtak nekik, mint akik kipihenten próbálgatták összeállítani azt.

Sőt, a fáradt kicsik 39 százalékkal kevésbé voltak kíváncsiak a megoldhatatlannak tűnő puzzle-re, mint azok, akik pihentek voltak.

A professzor arra is figyelmeztetett, hogy az álmos gyermek a csoportban, az osztályban és egyáltalán környezetében kevésbé jön ki a többiekkel, és kevésbé részesül a pozitív élményekből.

Az elegendő alvás meghatározza, hogyan fejezi ki érzéseit egy kisgyermek, és ezért hosszútávon arra is hatással van, hogyan fejlődik érzelmileg. Ha nem kap elég pihenést, életreszóló hangulati problémái is lehetnek.

Ahogyan a megfelelő táplálkozásra, úgy a megfelelő alvásra is nagy szükség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.