Idősebb korban nem említik a vágyat

Nem is azért mennek bele a nők a szexbe?

A szexuális elégedettség az életkorral együtt nő azon hölgyek körében, akik aktív szexuális életet élnek, míg azok, akik nem élnek szexuális életet, ezzel is meg vannak elégedve - állítja egy tanulmány.

2012.01.04 08:15ma.hu

A tanulmány 806 nőt életét követte, akik az amerikai San Diego melletti közösségben éltek - egészségüket 40 éven át követték nyomon. Átlagos életkoruk 67 év volt - 63 százalékuk már túl volt a menopauzán.

A kaliforniai egyetem kutatói értékelték a nők szexuális aktivitását és elégedettségét - a hölgyek fele, akiknek volt partnere, szexuálisan aktív volt.

A szexuális aktivitás valószínűsége a korral együtt csökken. Ugyanakkor az aktív nők 67 százaléka mindig elérte az orgazmust, annak minőségével a legfiatalabb és a legidősebb résztvevő is elégedett volt.

A tanulmányban vizsgált hölgyek 40 százaléka állította, hogy sosem, vagy szinte sosem érzett vágyat, a szexuálisan aktív nők egyharmada pedig alacsony fokú vágyról számolt be.

Az The American Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a szexuálisan aktív nők közül öt hölgyből csupán egy érzett erős szexuális vágyat. A 80 év körüliek körülbelül fele számolt be izgalomról, nedvesedésről és orgazmusról a legtöbb együttlét után, de vágyról csak nagyon ritkán tettek említést.

A hagyományos vélekedéssel szemben tehát, amely szerint a vágy előzi meg a szexet, az eredmények azt sugallják, hogy a szexbe más okok miatt mentek bele a nők: főként önmaguk megerősítése, illetve a kapcsolat fenntartása miatt.

A tanulmányban vizsgált hölgyek 61 százaléka állította, hogy elégedett szexuális életével, függetlenül attól, volt-e partnere, illetve aktív volt-e szexuálisan.

Úgy tartjuk, az idősebb kor együtt jár az alacsonyabb fokú szexuális kielégüléssel, ám a szexuális életükkel elégedett hölgyek száma a tanulmányban az éveik számával emelkedett.

A 80 éves vagy ennél is idősebb nők fele jelentett szexuális kielégülést majdnem minden vagy minden alkalommal. Sőt, nemcsak hogy a legidősebb hölgyek voltak a legelégedettebbek, de a szexuálisan aktívak között ők érték el a legkielégítőbb orgazmust is - közel olyan értékeket produkáltak, mint a fiatalok.

A tanulmányban nem volt feltétlenül szükséges a szexuális aktivitás az elégedettséghez. Akik nem voltak aktívak szexuálisan, a "kielégülést" az érintéseken, gondoskodáson, simogatáson, az intimitáson át érték el. Az érzelmi és fizikai közelség a partnerhez talán az orgazmusnál is fontosabb - mondta el a tanulmány egyik szerzője, Dr. Susan Trompeter.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.