Nagyobb veszélyben a metamfetamint használó drogos

Előbb lesz öngyilkos, aki ezzel lövi magát

A drogot használók körében az öngyilkosságot elkövetők száma azok között a legnagyobb, akik injekció formájában metamfetamint juttatnak a szervezetükbe.

2012.01.02 14:20ma.hu

Bár a kábítószerrel élők között sok esetben nagyobb az öngyilkosság esélye, 80 százalékkal esélyesebbek öngyilkosságot elkövetni azok, akik metamfetaminnal injekciózzák magukat, mint akik másfajta drogot használnak - állapította meg egy új tanulmány.

A metamfetamin pszichostimuláns pszichoaktív gyógyszeranyag. Hogy valaki miért pont ezt a felhasználási módot választja, azt a Columbia egyetem és a Vancouveri egyetem kutatói szerint együttesen határozzák meg a társadalmi, strukturális és neurobiológiai tényezők.

"Más injekciós drogfelhasználókkal szemben azok, akik metamfetaminnal lövik magukat, jobban el vannak szigetelődve, rosszabb szociális a támogatottságuk" - mondta el Brandon Marshall, a Columbia egyetem Mailman közegészségügyi iskolájának munkatársa és a tanulmány vezetője.

A kutatócsoport közel 1900 férfival és nővel készült interjúra támaszkodott Vancouver területéről. Egy 7 éves időszakot vizsgáltak, 2001-2008 között. Vancouver egyik külvárosa jól ismert az illegális drogok használatáról.

"Itt élnek leginkább az injekciós drogfelhasználók, ezért kézenfekvő volt, hogy ezen a területen vizsgálódjunk a kábítószerfogyasztás és az öngyilkossági kísérletek összefüggése iránt."

A résztvevők kicsit több, mint egyharmada nő volt, másik egyharmaduk bennszülött származású. Mindenki válaszolt a feltett kérdésekre, kábítószer-használatát, kezelési tapasztalatait és kockázatos viselkedését illetően is. 8 százalékuk követett el korábban öngyilkossági kísérletet.

Az eredmények azt mutatták, hogy közülük a legtöbben metamfetaminnal injekciózták magukat. Ez még a drogot ritkábban használók körében is igaz volt. A legnagyobb veszélyben a gyakori kábítószer-használók voltak.

A kutatók szerint a droghasználók kezelése során az öngyilkosság-megelőzésnek is nagy szerepet kellene játszania.

Marshall és kollégái a Drug and Alcohol Dependence szaklapban jelentették meg tanulmányukat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.