Időseknél beválik az ital

Egy kis szesz érszűkületre is jót tesz!

Korosodó embereknél sokkal ritkábban következik be érszűkület, ha rendszeresen kevés alkoholt fogyasztanak. Az amerikai kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a túlzás éppen ellenkező hatású.

2008.04.23 15:45MTI

Évezredek óta sokat emlegették az alkohol - kiváltképp a bor - szívet védő hatását, és néhány évszázada az orvostudomány is gondos megfigyelések, tanulmányok útján foglalkozik ezzel a fontos témával.

Amikor a múlt században megszerveződtek az infarktus korszerű kezelésére alkalmas őrzőszobák, hamar felfigyeltek arra, hogy a francia kórházak ezen részlegeire szinte kizárólag azok kerülnek heveny szívizomelhalás miatt, akik vagy egyáltalán nem isznak vörösbort vagy éppen súlyos alkoholisták.

A statisztikák is hamar igazolták, hogy a rendszeres, mérsékelt borivók kapnak a legritkábban szívinfarktust - már persze, ha nem kövérek, cukorbetegek, és nem dohányoznak.

Amerikai kutatók az alsó végtagi érszűkület vizsgálatához az Egyesült Államok négy területén önként jelentkezőket toboroztak a nyolcvanas években. A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmány 1988-ban kezdődött és terv szerint 2009-ben fejeződik be.

Kenneth J. Mukamal-nak és munkatársainak csaknem hatezer idős amerikai évente eljuttatja, hogy milyen szeszfélékből hetenként átlag mennyit fogyasztott. A csoport felének feltérképezték érrendszeri állapotát. A jelenlegi elemzésben megvizsgálták, hogy közülük hányan szenvednek alsó végtagi érszűkületeben. Ezt az adatot vetették össze az alkoholfogyasztást leíró számokkal.

A statisztikai értékelés szerint az érszűkület leginkább a nagyivókban alakul ki, őket követik az absztinensek. A legjobb állapotban azok vannak, akik minden héten elfogyasztanak egy-egy pohár bort.

Ez cseppet sem meglepő következtetés: a súlyos alkoholisták általában rövidebb ideig élnek és az ivászat az idegrendszer állapotának sem tesz jót. Az viszont már sok szakember fantáziáját is foglalkoztatta, hogy miért szívvédő, érvédő a mérsékelt szeszfogyasztás.

A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy a kis mennyiségű alkohol emeli a "hasznos" (HDL) koleszterin szintjét a vérben, csökkenti a véralvadás esélyét és az érelmeszesedés alapját képező, lassú gyulladásos folyamatot, erélyes antioxidáns hatású - és ez csak rövid válogatás abból a jótékony hatásokat soroló listából.

A Szív- és Érrendszeri Egészség Tanulmányának adataiból már két éve is nagy feltűnést keltő dolgozat született azt bizonyítva, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztó, idős amerikaiak között a szívelégtelenség is később és ritkábban fordul elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.